Tăriceanu: "Majorarea salariilor s-a făcut fără resurse"
- Adam Popescu
- 4 octombrie 2008, 16:10
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, astăzi, că măsurile luate de Parlament "nu sunt sustenabile" din punct de vedere economic. În această săptămână, Legislativul a decis majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, măsură socotită drept o "pomană electorală" înainte de votul din noiembrie. Într-o conferinţă de presă susţinută la palatul Victoria, Tăriceanu a adăugat că va contesta decizia Parlamentului la Curtea Constituţională şi că i-a mandatat deja pe miniştri să dialogheze cu sindicaliştii.
"Nu mă opun măririii salariilor pentru cadrele didactice, dar cred că decizia nu este sustenabilă din punct de vedere economic", a fost declaraţia premierului, care a subliniat că i-a trimis o scrisoare preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru a-i cere să nu promulge legea.
Referindu-se la faptul că majorarea salariilor a venit cu două luni înaintea alegerilor parlamentare, Tăriceanu a precizat că, în opinia sa, decizia "nu va avea niciun impact electoral".
La întâlnirea cu premierul au participat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei şi secretari de stat din ministere.
PSD-ul rămâne pe poziţii
Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a declarat pentru Realitatea TV că partidul din care face parte "este consecvent". Astfel, social-democraţii urmează să susţină în continuare majorarea salariilor profesorilor, în cazul în care propunerea va fi întoarsă pentru noi dezbateri în Parlament. Decizie "cu puţină logică"
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat că Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu un posibil conflict între Executiv şi Legislativ provocat de adoptarea în Parlament a legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50%.
Potrivit calculelor ministrului Economiei şi Finanţelor, o creştere generalizată a salariilor bugetare cu 50 de procente ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare.
Premierul Tăriceanu a declarat, joi, că nu este împotriva majorării salariilor profesorilor, dar că trebuie făcută în special pentru salariile mici, şi nu "cu puţină logică", aşa cum a decis Parlamentul, şi a propus consultări cu sindicatele şi partidele, pentru o analiză serioasă în acest sens.
Cereri şi de la funcţionari
După ce Parlamentul României a decis majorarea salariilor profesorilor cu 50%, funcţionarii publici şi unii angajaţi ai sistemului sanitar au cerut să fie luată o decizie asemănătoare şi în cazul lor. Vom reveni cu amănunte după încheierea întâlnirii de la palatul Victoria
Citiţi şi: