Tăriceanu: Iohannis ar fi trebuit să consulte partidele înainte de Summitul de la Varșovia

Tăriceanu: Iohannis ar fi trebuit să consulte partidele înainte de Summitul de la Varșovia

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că, în spiritul Constituţiei, şeful statului trebuia să fi iniţiat consultări cu partidele parlamentare şi să informeze Parlamentul în privinţa mandatului pe care-l va susţine la Summitul NATO care va avea loc în iulie la Varsovia.

"Pentru ca România să nu se expună riscului ca preşedintele să angajeze ţara pe o direcţie militară şi de politică externă cu care Parlamentul ar putea să nu fie de acord ulterior, cred că era în spiritul Constituţiei şi în spiritul unei colaborări reale la nivelul unor autorităţi ca preşedintele să fi iniţiat consultări cu partidele parlamentare şi să informeze Parlamentul în privinţa mandatului pe care-l va susţine la Varşovia, înainte de summit", afirmă Tăriceanu. 

El aminteşte că, pe 27 mai, CSAT a decis conţinutul mandatului pe care-l va susţine preşedintele Iohannis în numele României şi, în plus, i-a acordat libertatea să ajusteze acest mandat şi în funcţie de poziţiile aliaţilor. 

"În baza art. 80 (1) din Constituţie, preşedintele României va reprezenta statul român la Summitul de la Varşovia cu un mandat decis de CSAT, mandat care nu a fost prezentat Parlamentului nici măcar în scopul informării, şi va garanta angajamente ferme în numele statului român. Din Constituţia României, art. 2, şi în temeiul unor legi şi proceduri, rezultă că Parlamentul are dreptul de a controla, sancţiona şi îndrepta orice acţiune desfăşurată în numele statului român. Ca urmare, am putea constata ulterior că angajamentele, pe care le va garanta la Varşovia preşedintele României şi despre care Parlamentul nu a fost informat "ante-factum", sunt în dezacord cu poziţia Parlamentului", a explicat Tăriceanu, citat de Agerpres. 

El a adăugat că, prin prevederea din Constituţie potrivit căreia "preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice", legiuitorul a avut în vedere "contribuţia obligatorie a preşedintelui pentru o colaborare cu caracter permanent între autorităţile publice, de bună-credinţă şi în folosul intereselor naţionale". 

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat vineri liniile generale ale mandatului României la summitul NATO de la Varşovia, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.