Tăriceanu, Camelia Voiculescu şi Verestoy Atilla, avertizaţi de judecătorul lui Patriciu

Tăriceanu, Camelia Voiculescu şi Verestoy Atilla, avertizaţi de judecătorul lui Patriciu

Procesul penal care tinde să devină cel mai costisitor şi mai lung din istoria recentă a României s-a consumat astăzi cu un nou termen, fiind audiaţi doi din zece martori. Dinu Patriciu nu s-a prezentat în faţa judecătorilor, cel mai probabil, având în vedere rutina celor 40 de termene care s-au scurs de la începutul cauzei, adică de acum şase ani.

Programată pentru ora 12.30, judecata a întârziat aproape câteva minute bune, timp în care duzina de avocaţi a celor trimişi în judecată spuneau bancuri sau depănau amintiri din tinereţe. "Vedetele" procesului lipsesc, mai exact miliardarul Dan Costache Patriciu, fostul ministru Sorin Pantiş sau proaspătul liberal Sorin Roşca Stănescu.

Apelul inculpaţilor lipsă Într-un final, apare judecătorul care cere grefierei să facă apelul pentru a vedea cine a catadicsit să se prezinte la proces. Au răspuns "prezent" doi martori: un fost deputat PRM, fost PSD, fost PD şi fostul director general executiv al Rompetrol Rafinare din anii 2000. Directorul a fost invitat să aştepte pe hol, în timp ce deputatului i s-a cerut să-şi precizeze ocupaţia. "Doctor în economie, specialitatea cibernetică economică, expert în statistică, specialist în piaţa de capital şi bursă, fost deputat PRM de Vrancea în perioada 2000 – 2008", ţine să-şi înşire diplomele, martorul Daniel Ionescu. Ulterior, consultand traseul profesional al fostului demnitar am aflat că este inginer viticol.

Temeri spulberate Cu aşa specialist în faţă, judecătorul se aştepta la ce-i mai rău având în vedere jargonul economiştilor. Ionescu este autorul unui articol apărut în "România Mare" în 2004, material prin care "demasca" mafia petrolului. Susţine că informaţiile care au stat la baza articolului i-au fost furnizate, anonim, în "caseta parlamentarului", un fel de căsuţă poştală unde sunt lăsate sesizări, cel mai multe dintre ele, anonime. Temerea magistratului în legătură cu "specialistul" din faţa sa a luat sfârşit. Dacă la început judecătorul i-a cerut să dicteze direct grefierei pentru a consemna cele spuse, pe măsură ce avocaţii din sală l-au "încolţit", Ionescu a dat înapoi arătând că nu-şi mai aduce aminte mare lucru din materialul publicat. Totul a culminat cu declaraţia potrivit căreia "consider că în 2004 am publicat aserţiuni care nu corespund realităţii". Telefonul lui Patriciu După aşa prestanţă, avocaţii au început, rând pe rând, să ceară permisiunea judecătorului să se retragă pe motiv că trebuie să ajungă la alte procese. Înţelegătorul judecător Marin Constantin Marino a aprobat tacit toate aceste cereri, cerând să fie audiat celălalt martor. Fostul director executiv a arătat că nu era membru al Consiliului de Administraţie a Rompetrol Rafinare şi nici nu a participat vreodată la o şedinţa a CA. Întrebat de procurorul de şedinţă cum a selectat firma care a listat pe bursă compania Rompetrol Rafinare, directorul a precizat că a primit un telefon din partea lui Dinu Patriciu prin care l-a anunţat numele societăţii care va lista compania, ulterior, el semnând o decizie în acest sens.

Ameninţarea lui Marino Acestea fiind consemnate, audierea s-a încheiat, judecătorul Marino stabilind un nou termen pentru 27 februarie. După îndelungi consultări cu grefiera, magistratul a ţinut să precizeze că nu mai tolerează absenţa martorilor citaţi în proces. Este vorba de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, Camelia Voiculescu sau Verestoy Atilla care nu s-au prezentat niciodată la proces, în ciuda multiplelor citaţii. Cu un ton deloc ameninţător, judecătorul a ţinut să precizeze că nu dacă aceştia nu se prezintă peste două termene (cel de la sfârşitul lui februarie fiind "scăzut" din ameninţare pe motiv de condiţii meteo nefavorabile) îi va amenda. După aproximativ o oră şi jumătate de proces, toată lumea a plecat fericită acasă.

Acuze grave, tergiversare profesionistă În septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru comiterea a şapte infracţiuni. Patriciu este acuzat de delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În acelaşi timp, el este învinuit de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluirea de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat. Alături de el, în acest caz mai sunt judecaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache. Creanţa Libia şi piaţa de capital Potrivit procurorilor, activitatea infracţională a fost analizată sub două aspecte: creanţa Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) şi manipularea pieţei de capital. În octombrie 2008, "lotul Patriciu" a fost completat cu fostul vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare, Irina Mihaela Popovici, care a fost trimisă în judecată sub acuzaţia de fals intelectual, favorizarea infractorului şi aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Ne puteți urmări și pe Google News