Târgul „Gaudeamus”, între statisticile îngrijorătoare faţă de piaţa firavă de carte de la noi, şi mulţimea vizitatorilor. Unde e adevărul?!
- Vasile Andrei
- 18 noiembrie 2018, 11:00
Pe de-o parte, avem statistici deja cunoscute, totodată îngrijorătoare, legate de prezenţa cărţilor în viaţa românilor. Pe de altă parte, mii de oameni au vizitat, ba chiar au şi cumpărat cărţi, la actuala ediţie a Târgului “Gaudeamus”.
În primul rând, statisticile. Mai puţin de 2% dintre români cumpără cărţi. Din acest punct de vedere, România este printre codaşele Europei. Mai mult decât atât, aproape jumătate dinntre români nu-şi amintesc să fi citit vreodată o carte. Piaţa de profil de la noi atinge 60 de milioane de euro, fiind cea mai mică din Europa, arată portalul www.digi24.ro.
Dar cifrele acestea se topesc de fiecare dată, când eşti la o ediţie a „Gaudeamus”. Ca de fiecare dată, şi în acest an târgul a fost invadat de o mare de oameni de toate vârstele, care nu numai că au vizitat standurile şi au participat la o serie întreagă de lansări de carte, ba chiar au şi plecat cu plasele pline de volume.
Însă această atmosferă e înşălătoare. După cum arată Alexandra Florescu, reprezentanta unei edituri, un român scoate din buzunar, pentru cărţi, în medie, trei euro pe an. Ceea ce este foarte puţin.
Există însă şi o parte plină a paharului. Cea legată de iubitorii de carte. Tot statisticile ne spun că 13% dintre conaţionalii noştri citesc două cărţi pe lună. Iar 12% citesc chiar două volume pe săptămână.