Numărul de locuri pentru admiterea fără taxă în învăţământul superior va fi, în anul universitar 2008- 2009, de 62.000, cu 6.500 mai mare decât în prezent. Cea mai generoasă ofertă este pentru domeniile tehnice.
Tehnica, fizica şi chimia sunt domeniile cele mai „norocoase“ după repartizarea locurilor la buget în universităţi, pentru anul 2008-2009. Acestora li se va acorda o atenţie deosebită şi în anii următori, chiar dacă numărul de locuri nu va mai creşte, ca în acest an, arată reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT).
„Tehnica şi ştiinţe ca fizica sau chimia sunt domenii pentru care atractivitatea scade, întrucât sunt specializări grele. O societate nu poate evolua însă fără ele“, explică Ion Ciucă, şeful Direcţiei de Management Universitar din cadrul MECT.
Există însă excepţii: Politehnica bucureşteană este singura instituţie de profil din ţară în care numărul de locuri pentru licenţă a rămas acelaşi: 4.750. „Am fi avut nevoie de o creştere deoarece este o mare cerere de ingineri pe piaţa muncii, iar ministerul are obligaţia de a regla cifrele de şcolarizare. În ultimul timp, mai toată lumea s-a îndreptat către ştiinţele socio-umane, în vreme ce domeniul tehnic a rămas cantonat în sistemul de stat“, consideră Ecaterina Andronescu, rectorul Politehnicii Bucureşti. Număr dublu de locuri la master În total, numărul de locuri pentru studii de licenţă fără taxă va ajunge de la 55.671, în 2007, la 62.000, în 2008. Totodată, se va dubla numărul masteranzilor: se va ajunge la 34.871 de locuri pentru masterat, faţă de 18.979 de locuri în anul universitar 2007-2008. Se întâmplă aşa pentru că în acest an vor termina simultan facultatea atât cei care studiază patru ani, după vechiul sistem de învăţământ, cât şi cei care fac doar trei ani - aşa-numita „promoţie Bologna“. Admiterea în învăţământul superior se va face pe baza metodologiilor stabilite de fiecare universitate în parte, prin concurs cu una sau două sesiuni.