"Ţară, ţară, vrem ostaşi", varianta 2008

"Ţară, ţară, vrem ostaşi", varianta 2008

Vremurile în care tinerii români erau luaţi cu arcanul în armată păreau ieri, în Piaţa Revoluţiei, să nu fi existat vreodată.

Într-o atmosferă de veselie, pe versurile Annei Lesko şi sub privirile blânde ale ofiţerilor militari, tinerii îşi treceau mândri numele în registrele armatei, dornici de o carieră militară.

S-a întâmplat la recrutarea care a început ieri în cadrul MIL FEST 2008, unde visurile de militărie ale tinerilor au fost ademenite cu exerciţii militare, expoziţii de arme, demonstraţii de arte marţiale şi concerte. La finalul „târgului“, pe la Biroul de Informare- Recrutare instalat în piaţă trecuseră în jur de 1.000 de tineri, dintre care 400 acceptaseră să fie trecuţi în baza de date cu potenţiali soldaţi.

Se caută 4.500 de soldaţi voluntari

Are în jur de 25 de ani, e student sau a terminat o facultate, e dornic să facă o carieră militară şi e mulţumit de beneficiile oferite de armată. În linii mari, acesta este profilul viitorului soldat român voluntar, candidat la unul dintre cele 4.500 de locuri de soldaţ i şi gradaţi voluntari puse la bătaie de Ministerul Apărării. Dintre acestea, 2.000 trebuie să fie ocupate până la sfârşitul anului, iar instituţia mai are disponibile încă 700 de locuri în licee şi academii militare.

„Este un eveniment mai mult axat pe consiliere şi promovare. Sperăm să se înscrie cât mai mulţi, ca să fie aleşi cei mai buni“, a spus locotenent-colonel Cornelia Gîndac, şeful Biroului Informare- Recrutare al Centrului Militar Zonal Bucureşti.

„Iubesc armata şi haina militară“

Cum văd vreun tânăr apropiindu-se timid de standul presărat cu pliante, insigne şi poze cu soldaţi care zâmbesc mândri cu armele în mână, ofiţerii îl întreabă cu voci calde ce l-ar interesa. Urmează apoi o discuţie despre viitorul lui „în baza piramidei armatei“ şi despre paşii pe care trebuie să-i facă pentru a ajunge ca soldaţii din poze.

Octavian Mirea, 22 de ani, a terminat Liceul „Jean Monnet“, e student la două facultăţi şi s-a înscris deja pentru un loc în armată. „Vreau ca în primăvară să fiu deja la unitate. E o pasiune de când eram copil. Unii îmi spun că sunt naiv, dar asta e părerea mea, iubesc armata şi haina militară“, spune mândru Octavian. Fetele, o treime dintre cei înscrişi Liviu Popescu, 25 de ani, student la Drept şi la Administraţie, vede „cătănia“ doar în culori deschise. „Armata e de viitor. Am făcut armata, ştiu despre ce vorbesc“, spune Liviu cu totală încredere în ce-i rezervă viitorul într-o unitate militară.

Pe la standul din Piaţa Revoluţiei au trecut ieri şi fete, la fel de încântate de a se înscrie în forţele armate. Mai exact, în jur de o treime din totalul celor înscrişi au fost fete.

„De vreo şapte ani m-am hotărât să intru în armată“, spune Raluca Zăgan, 24 de ani, din Galaţi, care este studentă la Muzică doar pentru a-şi îndeplini visul: să urmeze exemplul tatălui ei, muzician militar.

RECRUTARE

Paşii spre înrolare

Candidatul la locurile libere pentru soldaţi şi gradaţi voluntari trebuie să parcurgă mai multe etape. După o vizită la Biroul de Recrutare, va afla dacă îndeplineşte criteriile generale, i se va întocmi un dosar şi va da un interviu. Urmează testarea psihologică şi a potenţialului fizic şi un alt interviu, de evaluare. În cazul în care candidatul nu are stagiul militar efectuat, va urma un program de instruire individuală şi unul de perfecţionare a instruirii de specialitate.

Ne puteți urmări și pe Google News