Țara în care poți merge fără un certificat de test negativ la coronavirus

Țara în care poți merge fără un certificat de test negativ la coronavirus

Muntenegru a decis ca turiștii străini care vor să își petreacă vacanța în această țară să nu mai prezinte un certificat de test negativ la coronavirus, așa cum era obligatoriu până acum.

Guvernul din Muntenegru a luat această decizie, după ce Uniunea Europeană a anunțat, miercuri, că acest stat a fost inclus pe lista albă a țărilor din afara UE.

Conform criteriilor și condițiilor stabilite în recomandarea Consiliului Uniunii Europene, de la 1 iulie, statele membre ar trebui să ridice restricțiile de călătorie la granițele externe pentru rezidenții din 15 țări terțe, printre care și Muntenegru.

În Muntenegru, intrarea este asigurată fără restricții suplimentare pentru cei care îndeplinesc trei condiții: 1. sunt rezidenți ai uneia dintre țările de pe „lista verde” sau a rămas în țara din „lista verde” cu cel puțin 15 zile înainte intrarea în Muntenegru; 2. dacă într-o perioadă de la a 15-a zi înainte de a intra în Muntenegru până în ziua intrării, acesta nu a rămas în nicio țară din afara „listei verzi”; 3. nu a călătorit în nicio țară sau în niciuna dintre țările din afara „listei verzi” decât în ​​tranzit (tranzitul este călătorie fără întârziere, așa cum se dovedește cu privire la documentul de călătorie).

„Lista verde” include statele membre ale UE (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Liban, Malta , Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia) și Algeria, Andorra, Australia, Bahamas, Barbados, Brunei, Cambodgia, China, Costa Rica, Cuba, Fiji, Georgia, Indonezia, Islanda, Jamaica, Japonia , Iordania, Madagascar, Malaezia, Maroc, Mauritius, Monaco, Mongolia, Mozambic, Noua Zeelandă, Nicaragua, Norvegia, Palestina, Papua Noua Guinee, Paraguay, Filipine, Seychelles, Senegal, Coreea de Sud, Elveția, Tadjikistan, Thailanda, Trinidad și Tobago , Tunisia, Uruguay, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam și Zambia, potrivit gov.me.

Condiţii de intrare şi regim de şedere (MAE)

Cetățenii români pot intra în Muntenegru fără viză, în baza unui pașaport valabil, pentru o perioadă de ședere de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni de la data primei intrări.

Aceasta perioadă poate fi folosită neîntrerupt sau succesiv, fără a se depăși termenul de 90 de zile.

Pașaportul trebuie să fie valabil minim 90 de zile de la data planificată pentru plecarea din Muntenegru.

În scop turistic, cetățenii români pot intra în Muntenegru pe baza cărții de identitate valabile, având drept de ședere o perioadă de 30 de zile de la data intrării. Cartea de identitate trebuie să fie valabilă minim 30 de zile de la data planificată de plecare din Muntenegru.

Atenție: În termen de 24 de ore de la momentul sosirii, cetățenii români trebuie să-și înregistreze șederea pe acest teritoriu. În cazul cazării la o unitate hotelieră înregistrată (hotel, motel, apartament privat), proprietarul este obligat să efectueze acest demers conform legislației locale.

Aceleași prevederi se aplică în cazul companiilor, antreprenorilor, persoanelor fizice sau unităților medicale care oferă tratament medical cetățenilor străini. Încălcarea prevederilor legale privind înregistrarea șederii se pedepsește cu amendă, care variază de la 60 la 600 de euro. Înregistrarea se efectuează electronic, cetățenii străini primind o copie a formularului de înregistrare. Nu se percep taxe pentru înregistrare, dar cetățeanul străin trebuie să dovedească deținerea mijloacelor financiare pentru a se întreține pe durata șederii.

Atenţie! Conform legislației din Muntenegru, turiștii trebuie să achite, la unitatea de cazare, o  „taxă de stațiune”, între 0,50 –1,00 euro de persoană/zilnic, cuantumul fiind stabilit de fiecare municipalitate.

Puncte de trecere a frontierei:

  • aeriene: Podgorica (TGD) și Tivat (TIV) – www.montenegroairports.com.
  • rutiere: cu Serbia (Ranče, Čemerno, Dobrakovo, Kula, Draženovac, Vuče), Albania (Božaj, Sukobin, Grnčar), Bosnia și Herțegovina (Sitnica, Ilino brdo, Vraćenovići, Krstac, Nudo, Šćepan Polje, Metaljka, Šula), Croația (Debeli brijeg, Kobila)
  • feroviare: cu Serbia și Albania (Tuzi)
  • maritime: porturile Bar, Budva, Kotor, Zelenika, Risan

Ne puteți urmări și pe Google News