Un subiect intens discutat în Elveția, în ultimele luni, se referă la păstrarea banilor în forma lor actuală. O mișcare civică a adunat peste 150.000 de semnături pentru susținerea acestui subiect, drept pentru care toată problema va fi tranșată la referendum.
Cetățenii elvețieni vor vota probabil în următoarele săptămâni, în cadrul unui nou referendum, dacă vor include în Constituția țării o prevedere conform căreia Banca Națională a Elveției și guvernul federal trebuie să mențină întotdeauna ”o cantitate suficientă” de numerar fizic în circulație pentru a contracara influența tot mai mare a banilor digitali.
Intenția guvernanților de a elimina banii fizici, în forma lor tradițională, tipăriți pe hârtie, s-a lovit de un refuz categoric din partea oamenilor de rând.
Mișcarea elvețiană pentru libertate, a reușit să adune peste 150.000 de semnături, drept pentru care problema va fi subiectul unei întrebări la un referendum care va fi organizat în perioada următoare.
”Consiliul Federal recunoaşte importanţa numerarului pentru economie şi societate. Guvernul de la Berna este pregătit să ducă aceste îngrijorări de la nivel legal, la nivel constituţional, pentru a le evidenţia importanţa”, a anunțat Guvernul Elveției, în cursul zilei de miercuri, printr-un comunicat de presă.
Elvețienii au cei mai mulți bani lichizi
În Elveţia, chestiunea banilor lichizi este una foarte importată pentru societatea.
Unul din trei elvețieni preferă să achite cu banii jos, produsele pe care le achiziționează din magazine. Mai mult, Banca Reglementelor Internaţionale arată că fiecare elvețian deține acasă, în medie, suma 11.824 de dolari, cu alte cuvinte ”bani pentru zile negre”.
Cea mai liberală democrație din lume
Pentru a organiza referendumul pe această temă, Guvernul Elveţian a mai anunțat că Ministerele Finanţelor şi Justiţiei vor elabora un proiect comun de act normativ, până la finele lunii august. Deocamdată nu este clar când anume va fi organizat votul.
În Elveția, stat federal, orice chestiune civică susținută de mai mult de 100.000 de persoane, devine automat, subiect de referendum. Votul în urma unui astfel de plebiscit se transformă în lege sau într-o modificare constituțională.
Pentru ca o chestiune de interes național să fie aprobată prin referendum este nevoie de majoritatea simplă, din totalul cetățenilor elvețieni, care locuiesc în cele 26 de cantoane ale țării.