Polonia este țara din Europa care își construiește o rezervă record de cereale în încercarea de a consolida securitatea alimentară în cazul în care vremea extremă sau evenimentele geopolitice afectează aprovizionarea.
Polonia are un stoc de cereale pentru zeci de ani
Agenția de rezerve de stat, care nu dezvăluie dimensiunea exactă și locația inventarului, are un stoc tampon pentru zeci de ani. Acest lucru se întâmplă chiar dacă țara este un exportator net de cereale și are suficiente provizii pentru moment, mai ales după ce fluxurile transfrontaliere din Ucraina au crescut, pentru că invazia Rusiei a îngreunat exporturile maritime ale Kievului.
„Polonia a stocat rezerve strategice de alimente, inclusiv cereale, de când mă știu” a declarat Agnieszka Bogucka, director la Agenția Poloneză pentru Rezerve Strategice, într-un interviu săptămâna trecută. „Dar nu am avut niciodată rezerve strategice de cereale atât de mari ca astăzi.”
Stocarea de cereale în Europa
Stocarea de cereale subliniază multiplele amenințări la adresa securității alimentare, de la vremea nefavorabilă care afectează recoltele până la blocajele din lanțul de aprovizionare cauzate de război sau pandemii.
Este, de asemenea, un alt exemplu al eforturilor guvernamentale de a se pregăti pentru potențiale crize.
De exemplu, Norvegia construiește rezerve de cereale, Finlanda le-a stocat timp de decenii, iar Suedia plănuiește să reconstruiască rezervele împreună cu semințele și îngrășămintele.
Polonia și-a mărit stocul de cereale începând cu 2010
Bogucka a declarat că Polonia a început să își mărească treptat rezervele din 2010, în principal în cazul unei secete severe sau al unei inundații.
Una dintre rarele ocazii când a fost nevoită să folosească rezervele a fost în 1997, când inundațiile au ucis mai mult de 50 de persoane și au cauzat daune de miliarde de dolari.
Cu toate acestea, directorul a avertizat că agenția ar putea avea dificultăți în a pune la dispoziție unele produse esențiale în timpul evenimentelor extreme, cum ar fi o furtună de zăpadă majoră, și a spus că gospodăriile ar trebui să se asigure că au suficiente provizii de bază.
Prețurile la cereale în Europa au fost influențate de războiul din Ucraina
Prețurile cerealelor au crescut rapid în trecut în timpul crizelor cum au fost cele din primele etape ale războiului din Ucraina, când Rusia a blocat porturile din Marea Neagră, forțând Ucraina să folosească rute mai costisitoare pe apă, cale ferată și rutieră prin Uniunea Europeană.
Planul actual al agenției poloneze, care acoperă perioada 2022-2026, a fost conceput înainte de invazia Ucrainei și a fost determinat mai mult de lecțiile învățate din secete, inundații și pandemia de COVID-19, a declarat șeful agenției, Jan Rajchel. Războiul va fi un factor care ar putea fi luat în considerare într-un plan actualizat, a spus el.
„Din cauza războiului din Ucraina sau a fenomenelor meteorologice tot mai intense legate de schimbările climatice, problema securității alimentare a devenit mai importantă recent,” a spus Rajchel.