Țara care experimentează programul de lucru de șase ore pe zi

Țara care experimentează programul de lucru de șase ore pe zi

Autorităţile municipale din Goteborg, al doilea oraş ca mărime al Suediei, vor testa programul de lucru de şase ore pe zi, în încercarea de a stabili dacă un timp de lucru mai scurt poate îmbunătăţi nivelurile de eficienţă şi sănătate ale personalului şi reduce în cele din urmă costurile suportate de stat.

O parte din personalul guvernului municipal din Goteborg va lucra timp de un an doar şase ore pe zi, salariile rămânând neschimbate, iar un grup de control va păstra programul de lucru tradiţional de opt ore. Testul ar urma să înceapă spre sfârşitul primăverii, iar Universitatea din Goteborg va urmări îndeaproape proiectul şi va analiza rezultatele la final.

“Ulterior, s-ar putea proceda la unele schimbări, în funcţie de concluziile testului”, a declarat, , Mats Pilhem, viceprimar şi membru al Partidului Stângii (de opoziţie), pentru agenția China Nouă, preluată de Agerpres. Acesta a amintit că un centru de reparaţii Toyota din Goteborg a implementat programul de şase ore acum 12 ani şi rezultatele au fost “satisfăcătoare”.

Un sondaj realizat on-line de postul public de radio a indicat un sprijin de 73% pentru ziua de lucru de şase ore. În acelaşi timp, 22% dintre ascultători au apreciat că nu este o idee bună, alţi 5% fiind indecişi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partidul Stângii a prezentat în ianuarie un plan vizând introducerea, în zece ani, în Suedia a programului de lucru de şase ore, într-o primă etapă programul de lucru putând fi redus la şapte ore, peste cinci ani.

Maria Ryden, din Partidul Moderat (la guvernare), a calificat în ce o priveşte drept “populistă” propunerea de reducere la şase ore a zilei de muncă, amintind că în Suedia 2014 este an electoral.

În 2010, sociologul suedez Paul Fuehrer a sugerat că timpul ar trebui luat în calcul ca un fel de avere şi conceptul de bunăstare nu trebuie limitat la nivelul material, notează cotidianul suedez Dagens Nyheter citat de Xinhua. Un studiu realizat de Fuehrer la care au participat 130 de persoane din zona capitalei Stockholm a arătat că majoritatea ar prefera un program de muncă mai scurt, cu salarii mai mici, decât să lucreze cât în prezent şi cu salarii mai mari.

Mai mult, există încercări de a demonstra că programul de lucru de şase ore este un trend general pe plan mondial, în condiţiile în care numărul de ore de muncă a scăzut de la 14 în secolul XIX la o medie de opt ore în momentul de faţă.