Tangoul, propus pentru patrimoniul mondial al UNESCO

Tangoul, propus pentru patrimoniul mondial al UNESCO

Rprezentantul Departamentului de cultură din Buenos Aires a precizat zilele trecute că oficialii din oraşul său, precum şi cei din Montavideo vor ca "dansul pasiunii" să fie introdus în registrul patrimoniului cultural imaterial al umanităţii al UNESCO, informează AFP.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii celor două oraşe din Argentina şi Uruguay au ales să prezinte împreună această candidatură în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Cultură şi Educaţie (UNESCO) deoarece "tangoul este un stindard sub care se reunesc".

Tangoul s-a născut în Argentina, Buenos Aires, la sfârşitul secolului al XIX-lea în suburbiile sărace ale oraşului care adăposteau un număr foarte mare de emigranţi de pe toate continentele. Muzica de tango era foarte simplă, de acompaniament pentru versurile care exprimau bucuriile, iubirile şi tristetile porteno-silor (numele locuitorilor Buenos Aires). Dansul era simplu şi monoton, se dansa pe străzi. Pentru că numărul bărbaţilor era net superior, cuplurile de dansatori erau formate mai mult din bărbaţi.

Europenii au descoperit tangoul în bordelurile şi spectacolele de cabaret din Buenos Aires, iar la începutul secolului XX l-au adus la Paris în saloanele de dans.

Perioada 20’-50’ este cunoscută ca epoca de aur a tangoului. Muzica, dansul si literatura de tango au atins atunci maturitatea artistica.

UNESCO a introdus deja în registrul patrimoniului cultural imaterial al umanităţii Baletul regal din Cambodgia şi samba din Roda de Recôncavo de Bahia, din Brazilia.  

Ne puteți urmări și pe Google News