"Tangoul nu te va lasa niciodata sa devii vulgar"

In acest dans, totul incepe cu o imbratisare. Pentru ca se bazeaza pe incredere, tangoul este ca o relatie.

Si dupa ce ajungi sa il dansezi, tangoul devine o parte din tine.

Oricine poate sa danseze tangou, daca nu li se pare greu mersul pe strada”, considera profesoara de tangou argentinian Daniela Popescu. „Frumusetea si vulnerabilitatea tangoului vin din faptul ca-l danseaza oameni de toate varstele. Nu are o coregrafie prestabilita, iar femeia nu stie niciodata incotro o conduce barbatul cu care danseaza. Este un dans care iti cultiva rabdarea si care nu te va lasa niciodata sa devii vulgar”, a mai adaugat Daniela Popescu.

Tangoul ascunde in spatele creatiei lui un amestec ingenios de acorduri africane, europene si americane. Aparut spre sfarsitul anilor 1880, in comunitatile de imigranti din Buenos Aires, acest dans a fost considerat la inceput un dans imoral, dansat doar de barbati. Dezvoltarea economica a Argentinei le-a permis celor mai bogati dintre locuitorii Buenos Airesului sa calatoreasca anual in Europa.

Si astfel, in cadrul petrecerilor luxoase, tangoul si-a facut intrarea in cercurile exclusiviste din Paris, Londra, Roma si Berlin. Acceptat de inalta societate, dansul a depasit in acel moment bariera claselor sociale. Indiferent de statutul social, tangoul a devenit accesibil tuturor.

Fenomenul tangoului a fost atat de puternic, incat a reusit sa modifice pana si moda vestimentara a anilor 1900. Pentru a putea dansa, femeile au renuntat la rochiile infoiate in favoarea altora mai usoare, care sa le permita miscari lejere pe ritmurile de tangou. Raspandirea acestuia in lume a diversificat si stilurile acestui dans, ajungand in prezent la aproximativ unsprezece tipuri de tangou.

Terapia culturala prin tangou

Unul dintre aspectele pozitive ale tangoului este ca „ajungi sa redescoperi dragostea in tine. Te imbratisezi cu un strain si pleci mai departe. Un fel de jocul „Da-o mai departe” al copilariei. Si cum in vremurile noastre traim o accentuata insingurare, timpul liber este atat de limitat, incat ar trebui sa dormim la serviciu, acolo sa ne crestem copiii si eventual sa accesam un soft medical pentru insanatosire, singuri sa fim capabili de orice.

Antrenati in activitati cotidiene atat de dinamice, uitam la un moment dat ca avem nevoie si de altceva in afara de aceste lucruri materiale. Iar tangoul este pretextul cel mai bun de a ne reintoarce la muzica, la dans si la dragoste”, a subliniat Daniela Popescu.

Unul dintre proiectele prin intermediul caruia se pun in evidenta avantajele terapiei culturale prin tangou este „A da Tango”. Initiat in cadrul Clubului Taranului, spectacolul este dedicat tuturor celor care doresc sa descopere mirajul tangoului. Pentru numai 7 lei, acestia pot participa in fiecare miercuri seara la cateva ore de dans.

„Totul a pornit de la ideea de daruire. Ca sa daruiesti tangou nu ai limita de timp. Este cel mai scump cadou atunci cand nu mai ai nimic si cel mai pretios atunci cand ai orice. Tangoul s-a dansat si se danseaza de catre toate categoriile sociale. Este ca viata si ca moartea, egal cu toti, prezent in toti. Este o forma subtila de dragoste, o imbratisare cu un strain. Cateodata un necunoscut te ajuta mai mult decat un frate si uneori o imbratisare este tot ceea ce un om are nevoie”, a mai adaugat Daniela Popescu, initiatoarea proiectului.

Prezenta in numar mare la acest eveniment saptamanal dedicat pasionatilor de tangou a facut ca spatiul destinat dansului sa devina neincapator. Mihaela Stan, asistenta medicala de 32 de ani, a declarat ca a venit la „A da Tango” prin intermediul unei colege de serviciu.

„Initial, am vrut sa vad despre ce este vorba. Totul a pornit din simpla curiozitate. Iar de atunci nu mai concep ca serile de miercuri sa le petrec altfel. Nici nu este necesar sa stii sa dansezi tangou. Aici inveti tot. Nu numai pasii de dans, ci reinveti sentimente, trairi si emotii. Fiecare acord muzical este incarcat de energie, de sentimente si este imposibil ca sa nu te lasi purtat de ritmul dansului. In acelasi timp, este un dans in care partenerii nu sunt constanti. La fiecare melodie, un alt barbat ajunge sa te conduca pe muzica argentiniana. Este ca un flirt, un joc al seductiei, care insa nu depaseste ringul de dans”, a mai subliniat una dintre participante.

Avantajele tangoului

Cei care incep sa practice acest dans observa schimbari si in relatiile lor interumane. Rolul cel mai important in tangou apartine barbatului. El este cel care conduce cuplul, iar miscarile lui o invata pe femeie sa danseze, sa-si puna in valoare calitatile.  Increderea pe care si-o dezvolta il ajuta atat in raporturile sociale, cat si in cele profesionale.

Pe de alta parte, imaginea puternica a femeii, independente si dinamice, este indulcita prin tangou. Pentru ca se bazeaza in totalitate pe partenerul sau, ea invata rabdarea, redescopera feminitatea si isi tempereaza atitudinea dominatoare, stimulata de activitatile in care este antrenata zilnic.

Cei care se decid sa inceapa cursuri de tangou au la dispozitie o gama variata de alternative. Fie se indreapta spre sali de dans in care se preda atat tangoul, cat si alte dansuri de societate, fie aleg scolile de tangou particulare.

„Un viitor tanguero trebuie sa se astepte la stiluri de predare variate, la preturi diferite si la milongi minunate la care participa toata comunitatea de tangou de la toate scolile. Milonga este locul unde iubitorii de tangou se intalnesc si danseaza”, a mai declarat Daniela Popescu.

Pe ritm de bandeon

Experienta unui tangou original nu se traieste decat pe ritmul oferit de bandeon, instrumentul argentinian care a nascut primele tangouri si care este nelipsit din orchestrele de tangou.

Pentru Alexandru Nuca, singurul bandeonist din Romania, tangoul „este un fenomen social, un eveniment in care comunici verbal si nonverbal, te intalnesti cu prietenii, cu necunoscuti, asculti muzica si dansezi, iti ofera un sentiment de acasa, de apartenenta la umanitate”.

Acesta a mai declarat pentru publicatia „Zona interzisa” faptul ca „acest dans este dragostea de viata exprimata in mod inspirat in muzica si dans. Iar daca toata lumea de pe aceasta planeta ar asculta si ar dansa tangou, atunci ea ar fi o lume mult mai buna.”

RECOMANDARI

Unde se danseaza tangou in Bucuresti?

> El Tango. Lectiile de dans au loc in Club Flowers, in fiecare marti (19.00-22.00). Orele de practica (dans liber) sunt organizate in braseria Hotelului Trianon din Bucuresti, sambata si duminica (17.00-21.00). Costul pentru o lectie sau intrarea variaza intre 15 si 25 de lei.

> Tango Tangent. Lectiile de dans au loc in Euro Dance Studio, situat pe str. Lipscani, nr. 12 si in sala Reper. Tango Tangent este renumit pentru spectacolul „Un tango mas”, realizat impreuna cu dansatorul Razvan Mazilu.

Ne puteți urmări și pe Google News