Tanger, oraşul în care poţi cumpăra mai uşor haşiş decât bere
Editura Evenimentul si Capital

Tanger, oraşul în care poţi cumpăra mai uşor haşiş decât bere

Autor: | | 0 Comentarii | 1783 Vizualizari

Aşezat chiar în coasta Africii unde Marea Mediterană întâlneşte Oceanul Atlantic, Tanger este numit de marocani „mireasa din nord”, datorită aşezării lui. Pus în umbră ca destinaţie turistică de mult mai cunoscutele Casablanca şi Marakesh, Tanger mi-a creat întotdeauna senzaţia că este mai degrabă un mare port şi un oraş industrial, dar o plimbare de o zi prin centrul istoric al oraşului mi-a schimbat total percepţia.

În urmă cu câteva săptămâni, am ajuns în Tanger, împreună cu câţiva prieteni. După ce am terminat întâlnirea pe care o aveam în zonă, am decis să luăm oraşul la picior, fără vreo ţintă anume.

Zona aeroportului este legată de oraş de o autostradă flancată pe ambele părţi de palmieri. Şoseaua pe patru benzi pătrunde adânc în oraş, până în inima centrului istoric, o zonă plină de cafenele şi magazine, aşezate pe nişte străduţe strâmte şi umbroase. Zona istorică a oraşului este aşezată pe un deal aflat deasupra celor două porturi din oraş. Este început de primăvară, aşa că pentru mine şi prietenii mei marea este ca un magnet. Vizităm pe repede înainte străduţele centrului istoric şi coborâm dealul spre faleza oraşului. Astfel, ajungem în portul vechi al Tangerului, cu ieşirea la Marea Mediterană. Mai există un al doilea port, pe care ei îl numesc „cel nou”, care are ieşirea la Oceanul Atlantic.

Tavernele din port, de evitat

Dacă tot suntem la Mediterană, ne gândim că o masă cu fructe de mare şi peşte ar fii perfectă. Localnicii ne-au recomandat tavernele din port, acolo unde vin şi vasele de pescari. Localurile sunt mici afaceri de familie şi în faţa fiecăruia există un tânăr care încearcă să ne atragă în taverna lui, arătându-ne că peştii sunt proaspeţi. Ar fi şi greu să fie altfel, ţinând cont că materia primă este cumpărată direct de la pescarii care vin de pe mare. Problema pentru noi este însă curăţenia localurilor din port, sau mai exact lipsa ei, aşa că decidem să ne întoarcem la tavernele de pe faleza oraşului, care sunt mult mai bine îngrijite.

O masă pentru patru persoane, 16 euro

Am venit să mâncăm peşte şi fructe de mare, dar taverna o alegem atraşi de o supă făcută într-o oală aşezată pe jar incins la intrare în restaurant. Imaginea aburindă a vasului ne trezeşte curiozitate şi patronul localului, un bărbat de vreo 50 de ani, ne invită să gustăm. Aflăm că este supă de năut, iar gustul ne-a convins să ne aşezăm la una dintre mesele tavernei. Pe lângă un platou de fructe de mare şi peşte alegem şi două porţii de tanjine, una de pui şi cealaltă de vită, una dintre mâncărurile tradiţionale ale marocanilor. Suntem pe malul mării, adie uşor briza aşa că ar merge foarte bine o bere. Surpriză, nu se poate. Înţelegem că religia le interzice lor, marocanilor, dar noi, creştinii, nu avem astfel de restricţii, aşa că insistăm. Nu se poate, dar ne spune că există câteva magazine pe faleză care vând băuturi alcoolice pentru străini. Ne mulţumim cu apă plată şi ceai de mentă, dar ne bucurăm de mâncare, care acoperă inconvenientul lipsei unei beri la o masă pe malul mării. La final vine şi nota: 160 de dirhami, moneda naţională a Marocului. Asta înseamnă mai puţin de 16 euro pentru patru persoane, rata de schimb euro-dirham fiind 1-11.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: tanger, maroc, hasis



Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate