Uniunea Eropeană să renunțe la păstrarea aparențelor. Tandemul franco-german își asumă oficial conducerea Uniunii Europene. Declarația președintelui francez Emmanuel Macron nu lasă loc de interpretări: "Nu există acord între cei 27 fără un acord preliminar franco-german". În ce o privește pe Merkel, cancelarul german pare să fi găsit în pandemie pretextul perfect pentru a forța constituirea imperiului european, "Antisemitismul, conspiraționismul, extrema dreaptă și extrema stângă există, dar suntem siguri că statele-națiuni nu reprezintă răspunsul la aceste provocări", a declarat Merkel, Ce au hotărât mai marii UE despre lupta împotriva recesiunii provocate de coronavirus aflăm din Corriere della Sera.
"Dacă Franța și Germania dau un semnal, Europa poate realiza ceva important", a declarat Angela Merkel la începutul conferinței de presă comune cu Emmanuel Macron, inițiată pe neașteptate după un apel video între cancelarul german și președintele francez.
„Cinci sute de miliarde pentru regiunile cele mai afectate”, anunță Merkel, vorbind despre un fond „limitat în timp”, dar indispensabil pentru a garanta coeziunea Uniunii Europene.
„Vom crea o nouă dinamică pentru anii următori”, a adăugat Merkel. "Era nevoie de o nouă inițiativă franco-germană și sunt fericită că astăzi putem să o anunțăm public". Cancelarul nu exclude posibilitatea ca această situație să impună „o modificare a tratatelor”.
Președintele Macron a luat apoi cuvântul: „Această criză fără precedent necesită un răspuns european comun. Europa nu a știut cum să reacționeze bine la început, au existat reflexe naționaliste. Apoi au fost realizate gesturi remarcabile, o solidaritate care a dus la salvarea de vieți”.
Macron a lăudat acțiunile Băncii Centrale Europene și ale Comisiei, criticând însă acele țări „care au închis granițele fără discriminare, oferind lumii o imagine tristă a Europei”. Macron citează Italia, Spania, Portugalia și Olanda ca țări cu care a colaborat pentru a ajunge la această inițiativă franco-germană.
În ceea ce privește colaborarea din domeniul sănătății, Macron a evocat crearea unor stocuri comune de măști și de teste, precum și implementarea de metode comune pentru identificarea și numărarea cazurilor.
”La nivel bugetar, este vorba de un fond de relansare economică de 500 de miliarde de euro, și propunem pentru prima dată ideea de a decide împreună cu privire la o datorie comună pe piețe și de a folosi cele 500 de miliarde pentru a ajuta regiunile cele mai afectate de criză. Este o acțiune amplă, care completează împrumuturile din cadrul MES și al altor instrumente.
Al treilea pilon, accelerarea transformării verzi.
În al patrulea rând, o suveranitate europeană reală. Să reducem dependența noastră de străinătate în producția de medicamente, de exemplu, și să relocăm investițiile în Europa”.
În răspunsul la întrebările jurnaliștilor, Macron a subliniat că împrumutul de 500 de miliarde va fi folosit pentru a transfera bani către regiunile și sectoarele cele mai afectate. „Avem deci un răspuns bugetar la nivel european, pentru prima dată ajutorul va fi distribuit nu pe bază națională, ci în baza nevoilor diferitelor regiuni.
Este mai puțin decât au solicitat unele țări, dar mai mult decât ceea ce alte țări au fost dispuse să acorde. Cu toate acestea, mecanismul din spatele acestui ajutor reprezintă o revoluție în filozofia Uniunii Europene".
Merkel: „Vrem să acceptăm provocarea și să facem față concurenței din partea giganților internaționali pentru a putea crea grupuri mari /de firme/ care pot oferi Europei o independență reală în ceea ce privește bunurile esențiale, cum ar fi medicamentele și tehnologiile”.
Macron: „Trebuie să schimbăm legislația din domeniul concurenței, care până acum a împiedicat nașterea unor campioni europeni în domeniu”.
În ceea ce privește rolul celorlalți parteneri europeni, Macron a subliniat că „nu poate exista un acord al celor 27 de membri fără un acord preliminar între Franța și Germania. Este o acțiune necesară și noi am realizat-o.
Acum o propunem celorlalți membri, dar este vorba de un progres fără precedent, realizat după săptămâni de muncă intensă în aceste condiții speciale. Nu venim cu un pachet deja decis și parafat”.
Merkel: „Este important să cădem de acord asupra unui mecanism care ne va permite să găsim fondurile necesare. Știm că la început am avut concepții diferite, dar am reușit să găsim un acord între Franța și Germania, este un pas foarte important înainte și va permite un răspuns adecvat care să totalizeze o mie de miliarde de euro".
Merkel a mai adăugat: „Apoi vom vedea cum vom putea folosi acești bani, dar între timp am găsit o modalitate de a-i obține”.
În ceea ce privește atitudinile antidemocratice din Ungaria, Merkel a răspuns jurnaliștilor că „există unii care nu doresc o Europă puternică, dar noi apărăm valorile europene și democrația. Antisemitismul, conspiraționismul, extrema dreaptă și extrema stângă există, dar suntem siguri că statele-națiuni nu reprezintă răspunsul la aceste provocări. Germania va putea depăși criza doar dacă întreaga Europă o va depăși".
Macron a mai declarat jurnaliștilor: „Teama de virus se transformă în ura față de celălalt, dar credința noastră este că ideea democratică și visul pro-european sunt pilonii noștri. Nu vom renunța la principiile noastre. De aceea, trebuie să ne asumăm riscuri suplimentare și să ieșim din pozițiile noastre obișnuite”.