Tandemul de lideri, reţeta superputerilor

Tandemul de lideri, reţeta superputerilor

În SUA, varianta Clinton şi Obama pentru preşedinte şi vicepreşedinte este privită cu interes. La Moscova, Putin şi Medvedev evoluează în duet.

Secretul victoriei în alegerile prezidenţiale pare să fie, în cazul marilor puteri, alegerea unui tandem preşedinte-vicepreşedinte sau preşedinte-premier care să atragă mai multe opţiuni din partea electoratului. Dacă în Rusia se poate vorbi deja despre un tandem Dimitri Medvedev-Vladimir Putin, în Statele Unite, analiştii politici iau în calcul un tandem Hillary Clinton-Barack Obama, democraţii care duc o bătălie pe muchie de cuţit pentru titulatura de candidat unic al Partidului Democrat la prezidenţiale.

Ambii sunt cotaţi ca politicieni de valoare, iar observatorii sunt de părere că un astfel de parteneriat i-ar învinge fără probleme pe republicani. Tandemul Clinton-Obama ar deveni posibil însă abia după ce Partidul Democrat îşi va nominaliza candidatul pentru prezidenţiale, relevă publicaţia „Der Spiegel“. Atunci, acesta îşi va alege colegul de cursă, politicianul care va deveni vicepreşedinte în cazul victoriei în alegeri. Reţetă cu trei obstacole

Comentatorii notează însă că în calea unui tandem Clinton-Obama (aşanumitul tichet preşedinte-vicepreşedinte) s-ar putea afla câteva obstacole. Este vorba, în primul rând, despre ostilitatea reciprocă de care aceştia au dat şi dau dovadă în lupta pentru câştigarea alegerilor primare. Tonul tot mai dur adoptat de cei doi pare să nu mai lase loc concilierii. În al doilea rând, unii analişti spun că tichetul nu pare plauzibil din cauza faptului că, în majoritatea cazurilor, fiecare candidat îşi alege un coleg de cursă care să-i fie diametral opus.

Ne puteți urmări și pe Google News

De pildă, în 1960, liberalul John F. Kennedy l-a ales pe conservatorul Lyndon B. Johnson. În al treilea rând, un tandem Clinton-Obama le-ar cere alegătorilor să facă un gest de neconceput: să aleagă printr-un singur vot prima femeie preşedinte şi primul vicepreşedinte de culoare. Asta pentru că este greu de crezut că rolurile s-ar putea inversa.

Este puţin probabil ca Hillary Clinton (60) să accepte postul de vicepreşedinte în cazul în care candidatura pentru Biroul Oval ar fi adjudecată de mai puţin experimentatul Barack Obama (46). Totuşi, toate aceste obstacole în calea formării tandemului Clinton-Obama ar putea fi depăşite. Cei doi ar putea ajunge la o înţelegere, iar pentru un candidat, alegerea unui coleg de cursă diametral opus nu este totuşi un imperativ, existând un precedent în 1992, când Bill Clinton a optat pentru Al Gore. DOI PENTRU VICTORIE

După chipul şi asemănarea lui Putin Ideea unui tandem puternic pentru câştigarea prezidenţialelor a prins contur însă în Federaţia Rusă şi pare să fie soluţia ideală. Candidatul Partidului Rusia Unită, Dimitri Medvedev, favorit absolut al sondajelor (cu peste 80% din intenţiile de vot) a anunţat că dacă va ieşi victorios în alegeri, premier va fi actualul preşedinte, Vladimir Putin, relevă AFP. Cei doi au început să apară împreună la o serie de evenimente importante, Medvedev conformându-se rapid stilului adoptat de liderul de la Kremlin.

După o deplasare comună în Bulgaria, săptămâna trecută, şeful statului rus şi succesorul său desemnat au mers, miercuri, la o reuniune electorală din provincie. La Penza (oraş situat la 700 km sud-est de Moscova), cei doi au inaugurat Anul familiei în regiune şi au discutat cu medicii de la o clinică de cardiologie reutilată ultramodern. Discuţiile au fost conduse în mod abil de Putin, iar Medvedev, însărcinat cu „proiecte naţionale“ a luat notiţe, ca un elev silitor.