Evenimentul Zilei > International > Tânăra simbol al protestelor, arestată la Teheran, a fost eliberată
Tânăra simbol al protestelor, arestată la Teheran, a fost eliberată

Tânăra simbol al protestelor, arestată la Teheran, a fost eliberată

O iraniană ce a fost arestată după ce și-a dat jos de pe cap hijabul (eșarfă ce acoperă capul - n.r.) și a pus-o în vârful unui băț, la Teheran, a fost eliberată, a anunțat o avocată pentru drepturile omului.

Femeia – a cărui nume nu este cunoscut – a devenit un simbol al protestelor din această țară, din luna decembrie,iar imaginile cu ea au fost difuzate pe social media și în presa internațională.

Avocata Nasrin Sotoudeh spune că ea a văzut dosarul oficial, care arată că tânăra a fost eliberată din închisoare.

Oficialii iranieni nu au comentat, deocamdată, pe această temă, scrie BBC.

„Fata de pe Strada Enghelab a fost eliberată”, a scris Sotoudeh, fostă deținută politic, pe pagina ei de Facebook (în limba persană), duminică.

Ea se referea la strada unde tânăra și-a dat jos eșarfa de pe cap – o infracțiune pedepsită de lege în Iran.

Avocata a spus că a fost la biroul procurorului, pentru a se interesa de soarta fetei, și a aflat că ea a fost eliberată cu o zi în urmă.

„Sper să nu fabrice un dosar împotriva ei, pentru că și-a folosit drepturile sale elementare”, a scris Sotudeh. „Nu a făcut nimic rău pentru a merita o astfel de acuzare”, a mai spus ea.

Tânăra se pare că are 31 de ani și este mama unui copil. Ea a fost simbolul unei campanii de social media în Iran, după protestele de la sfârșitul anului trecut, în care cel puțin 20 de persoane au murit.

Un hashtag în limba persană (echivalent în limba engleză cu #where_is_she) a fost folosit de mii de ori pe Twitter și pe alte rețele de socializare, în țara unde dizidenții sunt de obicei oprimați.

Fotografia cu tânăra femeie a fost folosită la scară largă în legătură cu campania Miercurea Albă, ân care femeile din Iran au purtat culoarea albă pentru a protesta față de codul vestimentar strict, din această țară.

După revoluția iraniană din 1979, femeile au fost obligate să-și acopere părul, conform legii islamice privind modestia.