Tânăr de 20 de ani, sfâşiat de urs

Tânăr de 20 de ani, sfâşiat de urs

Pe o alee de sub muntele Tâmpa, din Braşov, a fost descoperit ieri-dimineaţă cadavrul unui tânăr de 20 de ani, care prezenta urme de muşcături de urs.

Din primele cercetări, se pare că tânărul braşovean, a cărui identitate nu fusese dezvăluită până la închiderea ediţiei, a avut o moarte violentă, ce a survenit în urma unei hemoragii cauzate de plăgi muşcate şi sfâşiate. Reprezentanţii Ministerului Mediului au semnat ieri la prânz ordinul prin care vânătorii pot împuşca ursul ce a devenit agresiv. Mort din cauza muşcăturilor

Trupul neînsufleţit al tânărului a fost descoperit ieri-dimineaţă, în jurul orei 9.00, în zona asfaltată a aleii de pe Tâmpa, la intersecţia cu Drumul Serpentinelor, zonă situată la mai puţin de jumătate de kilometru de centrul Braşovului. „În zona unde a fost găsită victima, sunt urme de sânge şi se vede că ursul a târât cadavrul cinci-şase metri în pădure, încercând să-l îngroape. Nu a putut şi l-a lăsat acolo“, susţine Flavius Bărbulescu, directorul Serviciului de Gestionare a Animalelor din Braşov.

Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Braşov susţin că nu pot spune cu certitudine care au fost cauzele decesului, până când medicii legişti nu vor anunţa oficial rezultatele autopsiei.

„Până nu avem rezultatul de la autopsie, nu vrem să ne pronunţăm. Totuşi, indiciile par să susţină ipoteza că ursul l-a ucis, dar mai sunt nişte neclarităţi. Încă nu ştim exact dacă ursul nu cumva a găsit, de fapt, cadavrul tânărului şi l-a mutat în altă zonă“, spune Liviu Naghi, comisarul- şef al IPJ Braşov. Potrivit unor surse din cadrul Institutului de Medicină Legală Braşov, tânărul ar fi murit în urma unei hemoragii puternice cauzate de plăgi muşcate şi sfâşiate. Mai mult decât atât, victima avea o alcoolemie de 2 la mie. Autorităţile pasează vina În ceea ce priveşte reacţia autorităţilor, acestea s-au întrecut ieri în a-şi pasa vina pentru nerezolvarea situaţiei urşilor care au „invadat“ Braşovul în ultima vreme.

Astfel, conducerea Primăriei Braşov a solicitat ieri instituţiilor abilitate să ia de urgenţă măsurile necesare pentru protejarea în primul rând a cetăţenilor. Prin intermediul unui comunicat de presă, administraţia locală a atras atenţia că „măsurile de protejare a cetăţenilor nu au fost luate, cu excepţ ia capturării urşilor găsiţi pe domeniul public de reprezentanţii Serviciului Public de Gestionare a Animalelor, din cadrul municipalităţii“.

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS) Braşov susţin că ei nu sunt abilitaţi să împuşte urşii prin oraş şi că, de fapt, vina ar fi în curtea Ministerului Mediului. „Efectivul optim de urşi ar fi de 95 de exemplare, iar din datele noastre sunt 241 de urşi. Am solicitat Ministerului Mediului o cotă de 30 de urşi şi am primit, pentru sezonul 2007-2008, doar 20. Am făcut o nouă solicitare, pentru o cotă de recoltare de 37 de urşi, şi aşteptăm răspunsul ministerului“, susţine Petre Noaghea, şeful AGVPS Braşov. Studiu privind populaţia de urşi

Ministerul Mediului a anunţat ieri că numărul de urşi ce va putea fi vânat în sezonul 2008-2009 va fi stabilit în funcţie de studiul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, ce va fi gata luna aceasta. „Studiul va conţine şi o evaluare a populaţiei de urs brun din România, în funcţie de care vom stabili pentru câte exemplare vom acorda derogări. Vorbim de derogări, pentru că ursul brun e o specie protejată prin lege“, a declarat ieri Mihai Mănoiu, directorul Direcţiei de Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului.

Ne puteți urmări și pe Google News