Congres cu tămbălău fără precedent la PSD. Cum s-a molipsit izgonitul Oprișan de sindromul Angela Merkel
- Adrian Dumitru
- 1 iulie 2019, 00:00
Deși nu a adus surprize privind noua conducere a partidului – Viorica Dăncilăși echipa ei impunându-se fără probleme, cu sprijinul unei „salbe” de baroni, cei mai infl uenți fi ind Marian Oprișan și Niculae Bădălău –, Congresul PSD de sâmbătă a fost presărat cu tensiuni fără precedent, acuzații extreme și amenințări, mai mult sau mai puțin voalate, pe care taberele fratricide nu s-au sfi it să și le arunce verde-n față, fi e prin declarații ofi ciale, calculate strategic, fi e în gura mare, la nervi, pe holurile Sălii Palatului, care a găzduit evenimentul social-democraților.
Tot fără precedent a fost și umilitoarea izgonire a baronului de Vrancea, Marian Oprișan, de pe scena Congresului, într-un cor de fluierături, huiduieli și injurii, cel puțin trei filiale stârnind un tămbălău de pomină pentru a boicota discursul pregătit de acesta. Ceea ce s-a și întâmplat.
Mihai-Viorel Fifor, umbra Vioricăi
Nici atmosfera de festivism debordant – omniprezentă de-a lungul epocii Dragnea – nu s-a mai făcut simțită la acest congres, în pofida eforturilor Vioricăi Dăncilă, a cărei baie de mulțime s-a dovedit palidă în comparație cu „grandoarea” regizată în perioada teleormăneanului. De remarcat că Mihai Fifor s-a încăpățânat să nu se dezlipească de Viorica Dăncilă pe tot parcursul congresului, pentru a vedea toată lumea că se bucură de susținerea absolută a noii șefe – de altfel, Fifor a fost recompensat cu funcția de secretar general, în detrimentul lui Codrin Ștefănescu, acesta din urmă fiind devansat, de o manieră rușinoasă, chiar și de junele putred de bogat Gabriel Petrea, liderul TSD, care se află în tandrețuri intense cu Victor Ponta și Pro România.
Alungarea lui „Portofel”
Unul dintre momentele culminante ale Congresului a fost, desigur, alungarea lui Marian Oprișan de pe scenă, exact după ce acesta își aranjaze foile de pe care intenționa să-și citească discursul. „Pleacă, obraznicule!”, „Dispari, tupeistule!”, „Nesimțitule!”, i-au strigat contestatarii, printre huiduieli și fluierături, făcând uz, firește, și de tradiționalul „Huo!”. La coborârea de pe scenă, Marian Oprișan era leoarcă de transpirație și tremura mai dihai decât Angela Merkel, dar nu din cauza deshidratării, ci din pricina furiei.
Tunete și fulgere
Ca să se răcorească, Oprișan s-a adresat presei și a azvârlit săgeți otăvitoare către dușmanii care i-au pregătit capcana cu huiduieli: Paul Stănescu, Olguța Vasilescu și Gabriela Firea, deși aceasta din urmă, operată în preziua congresului, nu a putut participa la lucrări. Baronul a susținut că cei care l-au fluierat au fost reprezentanţii din organizaţiile Olt, Dolj şi Teleorman. „A fost o acţiune cu premeditare. Am anunţat de aseară în Comitetul Executiv că vreau să vorbesc, m-am înscris la cuvânt. Poţi vorbi cu fluierăturile a trei organizaţii, despre principii?”, a tunat și a fulgerat Oprișan.
„Eu am avut un mesaj de unitate, că trebuie să continuăm să facem spitale, autostrăzi, să ne îndeplinim toate obligaţiile. Rămânem uniţi indiferent de ce au făcut cele trei organizaţii. Iată dovada că PSD e un partid viu”, a conchis Oprişan, care a insistat că adevăratul motiv al huiduielilor rezidă în faptul că el s-a leăpdat primul de Liviu Dragnea. Printre cei care l-au huiduit pe Oprișan s-au numărat Paul Stănescu și Cătălin „Mitralieră” Rădulescu.
O ispravă a noului secretar general
Presa centrală a surprins într-o filmare momentul în care Mihai Fifor l-a bătut pe spate pe un pesedist care îl huiduia pe Marian Oprișan și l-a felicitat, din vârful buzelor: „Bravo!”. Scandalizat la culme de filmuleț, Oprișan l-a depistat de urgență pe Fifor, pe holurile Sălii Palatului, unde de altfel i-a cerut și socoteală, în văzul lumii: „E frumos?!, Mihaie, e frumos?!”. La rându-i, în pofida imaginilor explicite și mai mult decât concludente, Fifor a ridicat din umeri și s-a dezvinovățit de o manieră puțin spus caraghioasă: „Nu eu, Mariane! E o minciună!”, apoi a dispărut în urma Vioricăi Dăncilă. Vă amintim că Fifor a dezmințit și că a semnat scrisoarea anti-Dragnea, cu prilejul rebeliunii grupării FireaȚuțuianu, deși de față au fost numeroși baroni care l-au acuzat ulterior de trădare. Întrebată ce părere are despre pățania lui Oprișan, Viorica Dăncilă a precizat că astfel de manifestări sunt condamnabile.
Pleșoianu, gustat la Sala Palatului
Este interesant că discursul deputatului Liviu Pleșoianu – a fost primul care l-a invocat pe Dragnea, apreciind că teleormăneanul ar fi „deținut politic” – a fost gustat din plin de delegațile din sală, stârnind valuri de aplauze, ceea ce nu s-a întâmplat nici la Șerban Nicolae, deși a emis același tip de mesaje, și cu atât mai puțin la Codrin Ștefănescu – discursul acestuia a fost foarte scurt și lipsit de orice zvâc, netrezind nici cea mai mica emoție în sală. De notat și că Ștefănescu a găsit de cuviință să o trateze pe Viorică Dăncilă cu indiferență, părăsind degrabă sala congresului în momentul în care aceasta l-a criticat pe Dragnea, deși a evitat să-i pronunțe numele, și s-a distanțat de epoca acestuia.
Câștigătorii
După numărarea voturilor exprimate de delegații, premierul Viorica Dăncilă a câștigat cursa pentru șefia partidului, aceasta fiind urmată de Liviu Pleșoianu. Totodată, președinte executiv va fi ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, revenit în lupta internă după o noapte de negocieri cu baronii, iar Mihai Fifor a izbutit să-și adjudece funcția de secretar general. Președinte PSD: 1. Viorica Dăncilă - 2828 voturi 2. Liviu Pleșoianu - 715 3. Șerban Nicolae - 375 4. Ecaterina Andronescu – 50. Președinte executiv: 1. Eugen Teodorovici - 2463 voturi 2. Daniel Suciu - 1352 3. Daniel Florea – 129. Secretar general: 1. Mihai Fifor - 2366 voturi 2. Gabriel Petrea - 717 3. Codrin Ștefănescu – 466.
Noua șefă pleacă în turneu
După instalarea oficială la șefia PSD, Viorica Dăncilă s-a prezentat la Antena 3 unde a anunțat că va efectua un turneu în organizațiile teritoriale. „Voi merge în teritoriu, în fiecare organizație județeană, pentru a lua legătura cu oamenii, cu membrii de partid, a face o evaluare referitoare la alegerile europarlamentare, a plia ceea ce își doresc cetățenii pe programul nostru din punct de vedere politic. Cred că e foarte important să reluăm dialogul, să-i ascultăm pe oameni, e important ca oamenii să ne vadă alături de ei, să vedem ce avem de făcut, atât la nivel central, dar și în fiecare organizație în parte, pentru că probabil ceea ce avem noi în vedere pentru județul Tulcea, nu e valabil pentru Maramureș. Și atunci trebuie să vedem realitatea și acest lucru se poate face prin dialog cu membrii de partid”, a spus Dăncilă.