Talibanii sunt lăsați să cucerească Afganistanul practic fără luptă! "Ne-au vândut". Ambasada americană se pregătește pentru căderea Kabulului!
- Ovidiu Drugă
- 14 august 2021, 09:40
Locuitorii din Herat și Kandahar, două dintre orașele cucerite de talibani în ultimele zile, spun că nu le vine să creadă cât de repede au fost cucerite două dintre cele mai mari orașe din Afganistan.
"Ne-au vândut literalmente, nu a existat o rezistență guvernamentală", a declarat o femeie din Kandahar pentru Al Jazeera. "Nu mi-am imaginat niciodată că orașul Kandahar va fi luat atât de ușor".
"Urmează Kabul și Mazar-i-Sharif”
De aceeași părere este și un susținător al milițiilor locale care se opun talibanilor. „Toate aceste orașe sunt predate, Urmăriți: urmează Kabul și Mazar-i-Sharif”, a spus el, referindu-se la două dintre ultimele orașe mari rămase încă în mâinile guvernului.
Începînd din 6 august, talibanii au preluat controlul asupra a 18 din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului. Cu toate astea, niciun oficial guvernamental, nici măcar președintele Ashraf Ghani, nu a recunoscut public că a pierdut vreo provincie, notează Al Jazeera.
ONU avertizează că „Afganistanul scapă de sub control”
Disperarea locuitorilor este firească. ONU avertizează că dacă ofensivă talibanilor va ajunge la Kabul, impact asupra civililor va fi catastrofal. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că „Afganistanul scapă de sub control” și a îndemnat toate părțile să facă mai mult pentru a proteja civilii. "Acesta este momentul pentru a opri ofensiva. Acesta este momentul pentru a începe negocieri serioase. Acesta este momentul pentru a evita un război civil prelungit sau izolarea Afganistanului", a declarat Guterres reporterilor la New York.
Americanii au informații că se pregătește o ofensivă talibană asupra capitalei. Un oficial al apărării SUA a declarat că există temeri că talibanii ar putea porni spre Kabul în câteva zile. Administrația președintelui Joe Biden a anunțat joi că intenționează să trimită 3.000 de soldați suplimentari pentru a ajuta la evacuarea personalului ambasadei SUA, iar Pentagonul a declarat că majoritatea vor ajunge la Kabul în acest weekend. Marea Britanie a confirmat și începerea unei operațiuni militare pentru a sprijini evacuarea cetățenilor săi. "Kabul nu se află acum într-un mediu de amenințare iminent, dar clar ... dacă te uiți doar la ceea ce au făcut talibanii, poți vedea că încearcă să izoleze Kabulul", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
La ambasada americană a început distrugerea documentelor
Totuși, la ambasada SUA din capitala afgană, personalul a început să distrugă documentele. Ambasada urmează procedura standard pentru a „minimiza amprenta noastră”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Primul vicepreședinte afgan Amrullah Saleh a declarat după o ședință de securitate prezidată de președintele Ashraf Ghani că este mândru de forțele armate și că guvernul va face tot posibilul pentru a întări rezistența la talibani.
Luptele au declanșat temeri că se va declanșa o criză a refugiaților. Aproximativ 400.000 de civili au fost forțați să plece de la casele lor de la începutul anului, a declarat un oficial al ONU.
"Situația are toate caracteristicile unei catastrofe umanitare", a declarat Thomson Phiri de la Programul Alimentar Mondial al ONU. Sub guvernul talibanilor din 1996 până în 2001, femeile nu puteau lucra, fetele nu aveau voie să meargă la școală, iar femeile trebuiau să-și acopere fața și să fie însoțite de o rudă de sex masculin dacă doreau să se aventureze în afara casele lor. Dintre marile orașe ale Afganistanului, guvernul deține în continuare Mazar-i-Sharif în nord și Jalalabad, lângă granița pakistaneză în est, pe lângă Kabul. Talibanii au luat orașele Lashkar Gah din sud și Qala-e-Naw în nord-vest, au spus oficialii de securitate. Firuz Koh, capitala provinciei centrale Ghor, a fost predată fără luptă, scrie Jerusalem Post.