Principala bază din Afganistan a Alianţei Nord-Atlantice a fost luată, ieri, cu asalt, după ce insurgenţii avertizaseră asupra unui nou jihad.
Ofensiva fără precedent anunţată de talibani în urmă cu doar câteva zile a continuat, ieri-dimineaţă, cu un atac asupra celei mai mari baze NATO din Afganistan, Bagram, unde sunt staţionate trupe americane. Cu doar o zi înainte, un atentat sinucigaş care a vizat un convoi al Alianţei Nord-Atlantice a făcut şase victime printre soldaţi.
Asaltul ambiţios de ieri al insurgenţilor, secondaţi pe teren de mai mulţi militanţi sinucigaşi, a continuat până spre miezul zilei şi s-a soldat cu moartea a 11 talibani şi rănirea a 9 militari din cadrul forţei NATO (ISAF). Atacul a vizat mai multe sectoare ale bazei şi a fost susţinut cu tiruri de rachete, grenade şi arme automate, fără ca insurgenţii să reuşească să pătrundă în incinta complexului militar.
„În jurul orei 5.00, 20 de luptători sinucigaşi au atacat baza Bagram pe flancurile estice şi vestice”, a declarat prin telefon Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, citat de AFP. Patru atentatori au reuşit să detoneze centura cu explozibili pe care o aveau asupra lor, a adăugat militantul islamist.
Karzai caută reconcilierea
Săptămâna trecută, talibanii au avertizat forţele străine prezente pe teritoriul afgan că vor declanşa un nou jihad care va lua diferite forme - asalturi, atentate sinu cigaşe sau comise cu dispozitive explozive improvizate şi chiar asasinate. Prezent săptămâna trecută la Washington, liderul de la Kabul, Hamid Karzai, a făcut lobby pe lângă omologul său american, Barack Obama, în favoarea unei „foi de parcurs” ce vizează reconcilierea cu insurgenţii talibani.
Spre a fi mai convingător, Karzai a dus cu el o strategie detaliată în acest sens care numără 36 de pagini, potrivit „Der Spiegel”. În schimbul predării armelor, liderilor talibani li se oferă posibilitatea de a merge nestingheriţi în exil, iar numele lor vor fi tăiate de pe lista ONU a persoanelor suspectate de legături cu al-Qaida. Militanţii nu vor fi deferiţi justiţiei şi vor fi reintegraţi în societatea afgană graţie unor programe profesionale special create pentru ei.
Washingtonul, care a numărat marţi cel de-al 1.000-lea soldat american ucis pe frontul afgan, preferă să amâne însă negocierile directe cu liderii şi să se concentreze mai degrabă pe integrarea militanţilor şi a şefilor comunităţilor locale. Americanii speră să poată negocia cu eşalonul superior al insurgenţilor de pe poziţii de forţă, în urma ofensivei de amploare pe care o vor demara vara aceasta.
„Talibanii nu vor să revină la putere, ci să negocieze direct cu SUA şi mai vor ca guvernul- marionetă Karzai să plece.“ HAMID GUL, fost şef al spionajului pakistanez