Evenimentul Zilei > Social > Talentul și virtuozitatea lui Ştefan Tarara ajung la Iaşi
Talentul și virtuozitatea lui Ştefan Tarara ajung la Iaşi

Talentul și virtuozitatea lui Ştefan Tarara ajung la Iaşi

Laureat cu Premiul I la Concursul Internațional de vioară „G. Enescu” ajunge pentru pentru prima dată la Iași pe 31 octombrie 2014, orele 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă”, într-un concert simfonic extraordinar, împreună cu orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova, dirijor Cristian Lupeș . În program figurează Ludwig van Beethoven - Uvertura Prometeu op. 43, Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 35, şi Jean Sibelius - Simfonia nr. 2 op. 43 în re major.

Violonistul de origine română Ştefan Tarara s-a născut la 2 mai 1986. A absolvit în 2012 Masteratul în Interpretare Specializată pentru Solişti, cu note maxime în cadrul Universităţii de Muzică din Zürich, la clasa Zakhar Bron.

A concertat, în calitate de solist, alături de orchestre precum SWR Radio Orchestra, Münchner Rundfunkorchester, RTV Symphony Orchestra Ljubljana. Pe lângă cursurile de interpretare pe care le susţine în Europa, din 2014 Ştefan Tarara este asistentul prof. Zakhar Bron în Interlaken, Elveţia, iar din 2010 este concert-maestru al Orchestrei Filarmonice din Mannheim.

Prin bursa germană Musikleben a obţinut privilegiul de a cânta pe o vioară Nicolo Gagliano. Printre cele mai importante premii obţinute de artist până în prezent se numără Premiul I la Concursul Internațional de vioară George Enescu (2014) şi Concursul Internaţional de Vioară R. Lipizer (Italia, 2011), Premiul II la Concursul Internaţional Tibor Varga (2008) şi Premiul III la Concursul Internaţional H. Wieniawski (Poznan, 2011).

Născut în 1976 la Oneşti, Cristian Lupeş este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la secţiile dirijat orchestră şi studii muzicale teoretice.

A fost prezent la diferite cursuri organizate atât în ţară, cât şi peste hotare, între maeștrii săi fiind dirijorul Cristian Mandeal.

În cursul anului 2010, Cristian Lupeş a participat la un stagiu ca asistent la Symphoniker Bayerische Staatsphilharmonie din Bamberg (Germania), apoi la Rundfunk Sinfonieorchester din Berlin (asistent al maestrului Marek Janovski). Şi-a continuat perfecţionarea  la orchestrele Swiss Romande din Geneva, Tonhalle Zürich, Orchestre de Chambre de Lausanne şi Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, asistând dirijorii: Marek Janovsky, David Zinman, Andris Nelsons, Bernard Haitink, Mariss Jansons, etc.

În 2013 a debutat în străinătate, la pupitrul Filarmonicii din Berna, iar în septembrie acelaşi an a dirijat pentru prima dată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News