Potrivit cotidianului South China Morning Post , China ar intenționa să organizeze manevre navale și amfibie majore în luna august , în zona insulelor Pratas, administrate de Taiwan.
„Un grup aeronaval va traversa Insulele Pratas spre locul de exerciții, la sud-est de Taiwan, în marea Filipinelor”, a declarat o sursă militară chineză pentru publicația citată, în mai, confirmând informația avansată anterior de Kyodo News.
Oricare va fi situația și după ce a pus la îndoială statutul pe care Hong Kong l-a obținut în virtutea retrocedării sale către China de Marea Britanie, în 1997, Beijingul nu face niciun secret al intențiilor sale cu privire la Taiwan, considerată ca „provincie rebelă”.
Iar declarațiile belicoase ale Chinei se acumulează, una dintre cele mai recente fiind cea a generalului Li Zuocheng, șeful departamentului de stast-major interarme și membru al Comisiei Militare Centrale.
„Dacă posibilitatea reîntregirii pașnice eșuează, Armata Populară de Eliberare va lua, împreună cu întreaga țară - inclusiv cuoamenii din Taiwan - toate măsurile necesare pentru a rupe cu hotărâre orice conspirație sau acțiune separatist”, a avertizat generalul chinez, luna trecută.
Însă Beijingul își potrivește cuvintele cu fapte, cu trimiterea, în ultimele luni, cu o frecvență fără precedent a bombardierelor și a avioanelor de luptă în de apărare aeriană din Taiwan.
La acestea se adaugă principalele manevre navale organizate în mod regulat în fața Taiwanului, precum și presiunea diplomatică, care vizează izolarea insulei de orice sprijin extern.
Prin urmare, este logic să vedem forțele taiwaneze pregătindu-se pentru o posibilă invazie, cu atât mai mult cu cât, în ultima Carte Albă de apărare pe care tocmai a publicat-o, Japonia a acuzat China că profită de pandemia Covid -19 pentru a-și avansa pretențiile teritoriale.
În plus, un raport din 2013 al Ministerului Apărării din Taiwan a estimat că China va avea capacitatea de a acapara insula „cu forța”, în timp ce „va descuraja orice intervenție militară americană” până în 2020 .
Și în funcție de trei scenarii posibile: o operație amfibie, un blocadă, un baraj masiv de rachete. De asemenea, doctrina militară a țării a fost modificată în consecință pentru a pune accent pe războiul „asimetric”.
De asemenea, forțele taiwaneze se antrenează în mod regulat pentru a face față acestor evenimente, în special prin manevrele militare Han Kuang.
Fiecare ediție a acestor exerciții se concentrează pe o anumită zonă (război electronic, simularea de atac al unei baze aeriene, etc)
În acest an, aceste exerciții, care au început la 13 iulie, sunt concepute pentru a evalua capacitatea forțelor taiwaneze de a respinge o debarcare a Armatei Populară de Eliberare a Chinei (PLA) pe insulă, însoțită de atacuri asupra principalelor ținte militare ale țării. Spre deosebire de anii precedenți, informează Taiwan News, accentul va fi pus pe lupta interarme și interarmate.
Pentru prima dată, peste 20 de batalioane interarme s-au format în septembrie 2019 și reunesc unități de infanterie și blindate, dar și operatori de drone și rachete antiaeriene Stinger care participă la aceste manevre. Așa cum sunt chemați și rezerviștii.
Se vorbește, de asemenea, despre un exercițiu care simulează eliberarea de lideri guvernamentali luați ostatici de unitățile chineze și trageri reale cu torpile de submarinul Hai Lung asupra unei fregate din clasa Knox dezafectată.
După un exercițiu care a constat în respingerea debarcării simulate a trupelor chineze în apropierea orașului Taichung, cu 8.000 de soldați, avioane de vânătoare și nave, președinta taiwaneză, Tsai Ing-wen, a salutat „capacitățile de apărare puternice” ale Taiwanului.
Considerând că manevrele în curs ilustrează „hotărârea noastră puternică de a apăra” insula.
Din păcate, această ediție a manevrelor Han Kuang a fost îndoliată de moartea a doi membri ai echipajului unui elicopter Bell OH-58D, aeronava prăbușindu-se în timp ce se întorcea la baza Hsinshu după ce a participat la unul dintre exerciții.
Foto: Opex 360