Taiwan, în alertă. China efectuează exerciții extinse cu rachete

Exerciții militare. Sursă foto: facebook.com/MilitarySpokesman

Taiwan. Taiwan este în alertă, după ce China a început să realizeze exerciții extinse cu rachete în regiunea nordică a țării.

Taiwan, în alertă. China efectuează exerciții extinse cu rachete

Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat sâmbătă că monitorizează atent o serie de teste cu rachete desfășurate în regiunea nordică a Chinei, Mongolia Interioară. În contextul în care Taiwanul, un stat guvernat democratic și considerat de China drept teritoriu propriu, observă în mod constant activitățile militare chineze din jurul insulei, aceste teste cu rachete au ridicat nivelul de alertă al forțelor de apărare aeriană taiwaneze, informează Reuters.

De la ora 4 a.m. (2000 GMT vineri), Ministerul Apărării din Taiwan a detectat "valuri multiple de lansări de teste" efectuate de Forța de Rachete a Chinei în Mongolia Interioară, o regiune situată la aproximativ 2.000 km de Taiwan. Aceste activități sunt monitorizate îndeaproape, având în vedere potențialele implicații pentru securitatea națională a Taiwanului.

Forțele de apărare aeriană din Taiwan sunt în stare de alertă maximă, pregătite să răspundă oricăror provocări. Ministerul nu a oferit detalii suplimentare despre natura exactă a acestor teste, subliniind totuși că monitorizarea continuă și reacția promptă fac parte din strategia defensivă a Taiwanului în fața activităților militare ale Beijingului.

Exerciții militare. Sursă foto: facebook.com/MilitarySpokesman

Nu este prima oară când Taiwan se confruntă cu această situație

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns la apelurile telefonice pentru comentarii în afara orelor de program. Forța Rachetă a Chinei, responsabilă de arsenalul de rachete convenționale și nucleare al țării, a fost implicată în aceste teste recente cu rachete. Această unitate militară joacă un rol crucial în capacitățile defensive și ofensive ale Chinei, fiind esențială pentru strategia de descurajare a Beijingului.

În august 2022, China a lansat rachete în apele din jurul Taiwanului în timpul unor exerciții militare de amploare. Aceste jocuri de război au fost organizate pentru a-și exprima furia față de vizita la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA de atunci, Nancy Pelosi. Aceste acțiuni au tensionat și mai mult relațiile dintre China și Taiwan, evidențiind sensibilitatea Beijingului la orice acte percepute drept provocări sau sprijin internațional pentru Taiwan.

Taiwanul dispune de stații radar puternice amplasate pe vârfurile din lanțul său muntos central, care pot monitoriza activitățile militare departe în interiorul Chinei. Aceste capacități radar avansate permit Taiwanului să supravegheze îndeaproape mișcările Forței Rachetă a Chinei și să se pregătească pentru eventuale amenințări. Surse de securitate au confirmat că aceste stații radar sunt esențiale pentru menținerea unui nivel ridicat de vigilență și pentru asigurarea unei reacții rapide în cazul unor acțiuni militare agresive din partea Chinei.

Tensiuni între liderii țărilor

China îl detestă pe președintele Taiwanului, Lai Ching-te, care a preluat mandatul în luna mai, considerându-l un "separatist" și acuzându-l că sporește presiunea militară împotriva Beijingului încă de la inaugurarea sa. Lai Ching-te a încercat în mod repetat să inițieze discuții cu China pentru a reduce tensiunile, dar Beijingul a respins aceste eforturi. El respinge ferm pretențiile de suveranitate ale Chinei, susținând că viitorul Taiwanului trebuie să fie decis exclusiv de poporul taiwanez, ignorând insistențele Beijingului pentru o reunificare sub "o singură Chină".

Această poziție fermă a lui Lai Ching-te a amplificat tensiunile între Taiwan și China, iar relațiile bilaterale rămân extrem de fragile. Beijingul consideră orice manifestare de independență sau de recunoaștere internațională a Taiwanului drept o amenințare la adresa integrității teritoriale a Chinei și reacționează cu măsuri de presiune diplomatică și militară. Recent, China a intensificat activitățile sale militare în apropierea Taiwanului, inclusiv prin exerciții navale și aeriene, subliniind determinarea sa de a menține Taiwanul sub controlul său politic și de a descuraja orice mișcare către o independență formală a insulei.