Retrasă departe de forfota oamenilor, tăcută, cu mișcări ce dau senzația de maiestuozitate, este o plăcere să vezi că ea există vie, plină de viață.

Există patru tipuri de păsări flamingo și toate sunt native Americii de Sud. Pentru că penele își schimbă culoarea datorită dietei, păsările au nuanțe diferite de roz în funcție de locație și de hrană disponibilă în zonă. Unele păsări flamingo poartă și nuanțe de portocaliu și roșu între penele roz, pe când altele își mențin culoarea naturală albă-gri.

Culoarea păsării depinde în mare măsura de alimentele înghițite.

Egretele roz trăiesc de obicei în zona Caraibelor, unde se hrănesc aproape exclusiv cu alge și creveți, care conțin carotenoizi, un gen de pigment capabil să le asigure minunata nuanță.

Enzimele din sistemul digestiv descompun cantaxantina în pigmenți ce sunt absorbiți de ficat și ajung să coloreze penele în nuanțele vibrante pe care le știm.

Când se hrănesc coboară capul în apă și absoarbe cu ciocul mâncarea, pe care o filtrează, separând apa de partea nutritivă.

Sunt păsări sociale, ducându-și existența în stoluri mari, grupate la sol, rareori deplasându-se în zbor și doar pe distanțe mici. În timpul sezonului de împerechere, fiecare pasăre își găsește partenerul, cu care rămâne până când puiul devine independent.

Pasărea flamingo depune un singur ou, pe care îl păzesc ambii părinți. Tot ambii părinți își asumă responsabilitatea supravegherii, hranei și educației noului născut, care, la ieșirea din ou, are culoarea gri și nu devine roz decât după ce consumă alimentele capabile să-i furnizeze pigmentul.

După ce puiul a devenit destul de mare ca să se poată alimenta singur, părinții se despart definitiv. Este un divorț convenit și inevitabil. Nu mai au nevoie unul de altul.

În anul următor, fiecare își va forma un nou cuplu. Faptul este cu atât mai ciudat cu cât cuplul, inegalabil de credincios în perioada incubației și a creșterii puiului, nu mai simte nicio atracție reciprocă atunci când acesta a ajuns să-și ducă viața pe cont propriu.

Chiar și în captivitate fiind, s-a observat că păsările flamingo nu sunt tentate să-și refacă vechiul cuplu din sezonul anterior și caută „ceva nou”.

Flamingo este singura pasăre din lume care trăiește în captivitate mai mult decât în mediul natural, când depășește cu puțin 20 de ani. În captivitate, ajunge adesea chiar și la 30 de ani.