Tăierea sporurilor ar înjumătăţi lefurile

Tăierea sporurilor ar înjumătăţi lefurile

Reducerea bugetelor ordonatorilor principali de credite cu 20% este făcută, deocamdată, doar pe hârtie.

Cu toate că bugetul de stat prevede o diminuare cu 1,1 miliarde de lei a fondurilor destinate salariilor de merit, premiilor şi indemnizaţiilor de conducere, aceasta încă nu se aplică. Negocierile dintre ministrul muncii şi sindicate nu ajung la niciun rezultat acceptabil pentru ambele părţi.

În prezent, grosul veniturilor angajaţilor la stat provine din sporuri, relatează revista „Capital”. Astfel, aproape 60% din veniturile militarilor, poliţiştilor, pompierilor, personalului din justiţie sau servicii secrete reprezintă diverse sporuri. Funcţionarii din administraţie şi profesorii îşi acoperă prin sporuri şi bonusuri peste 30% din venit.

În ultimii ani, aceste sume variabile au crescut atât în volum, cât şi numeric. Petre Dandea, vicepreşedintele Cartel Alfa, a explicat că acest lucru a fost posibil prin lobby. „Fiecare sector public are la nivel decizional un grup de influenţă prin care şi-a promovat proiecte de lege pe sub masă”, a declarat el.

Datele Ministerului Finanţelor arată că sumele destinate cheltuielilor de personal bugetar s-au dublat în ultimii patru ani.

Printre aceste venituri se numără salariul de merit, spor pentru condiţii grele de muncă (la ministere), pentru solicitare neuropsihică sau pentru interes naţional şi şedinţe.

Confidenţialitatea acestor venituri primite de funcţionarii publici este protejată prin lege. O decizie a Curţii Constituţionale din 2006 stabileşte că „deşi salariile personalului bugetar sunt publice, venitul concret al unei persoane intră în sfera dreptului privat”.

Ne puteți urmări și pe Google News