Tablourile lui Nastase, fara valoare, dar cu "pedigree"

Tablourile lui Nastase, fara valoare, dar cu "pedigree"

Fostul premier va lua minimum 15.600 de euro pentru cele trei lucrari scoase la vanzare.

Fostul premier Adrian Nastase isi pune spre vanzare trei tablouri din faimoasa colectie „Zambaccian”, in cadrul unei licitatii organizate de Casa Alis pe 4 februarie. Vanzarea tablourilor, anuntata inca din decembrie, a fost pusa pe seama unei „stramtorari” financiare a familiei Nastase. Expertii au stabilit ca cele trei tablouri vor avea preturi de pornire la licitatie intre 3.540 si 7.360 de euro.

Suspectat ca ar fi apelat la colectia sa de picturi pentru a-si reface veniturile, Nastase a infirmat atunci ipoteza si a declarat ca renunta la unele dintre tablouri pentru a demonta legenda ca apartamentul sau e un fel de „grota a lui Ali Baba”, in care sunt amestecate fara criterii lucrari de arta de milioane de dolari. Caracterizarea ii apartine criticului de arta Petru Romosan si a fost facuta dupa vizita jurnalistilor la resedinta din Zambaccian, in martie 2006.

Pentru Casa de licitatii Alis, vanzarea celor trei tablouri e benefica. „Nu e o licitatie ca oricare alta, e un eveniment mediatic. Eu sunt convins insa ca, din cauza valvei mediatice, multi se vor feri sa cumpere tablourile tocmai pentru a nu intra in gura presei”, a spus Mihai Papagheorghiu, directorul Casei  Alis.

Doua anonime

Cele trei tablouri vor fi scoase la licitatie impreuna cu alte 59 de lucrari de arta plastica. Dupa vizita in Zambaccian, Petru Romosan lansa ideea ca pretul tablourilor, printre care si o copie dupa „Scena mitologica” a lui Tizian, semnata de Trautmann, ar costa patru milioane de dolari. Expertii Casei Alis au stabilit ca lucrarea lui Trautmann nu merita insa un pret de pornire mai mare de 16.000 lei (4.700 de euro). Celelalte doua tablouri, cu autori anonimi - „Leda cu lebada”, secolul al XVIII-lea si „Scena mitologica”, din secolul al XIX-lea, au ca preturi de pornire 25.000 lei (7.360 de euro), respectiv 12.000 lei (3.540 de euro).

Numele conteaza

Zerouri in plus pentru Marca Nastase

Pretul de pornire al celor trei tablouri a fost „impulsionat” si de numele colectiei din care provin. Desi exista, in cadrul aceleiasi licitatii, obiecte mult mai valoroase din punct de vedere artistic, numele Nastase a adaugat un zero in plus. „Sunt lucrari oneste, bine intretinute, clasice, dar nu sunt niste capodopere. La toate acestea se adauga „pedigree-ul” de rigoare. Intamplator sau nu, ele sunt cele mai scumpe dintre obiectele din licitatie si au capatat niste puncte in plus pentru faptul ca vin din colectia lui Nastase”, a precizat Mihai Papagheorghiu, directorul Casei de licitatii Alis.

Potrivit acestuia, preturile nu sunt exagerate si se inscriu in linia celorlalte. Estimarile au fost facute dupa ce picturile au trecut prin mainile expertilor casei de licitatie, Petre Oprea si Ioana Vlasiu. Acestia au propus si preturile de pornire. „Preturile sunt obisnuite si au fost stabilite de comun acord cu proprietarul lor. Sunt intr-o stare foarte buna si asta se vede”, a adaugat directorul.

Simulacru contra arta

La concurenta cu un tablou de Pacea

In opinia criticului Pavel Susara, exista alte lucrari mult deasupra celor trei picturi ale lui Nastase, printre cele 62 scoase la licitatie. Una dintre ele este „Farfurie cu doua mere” de Samuel Mutzner (1884-1959), datata 1923, cu un pret de pornire de 9.000 lei (2.640 de euro). Mult subevaluata la pornire este si „Caruta cu cai” de Rudolf Schweitzer-Cumpana (1886-1975), din 1943, care va fi licitata incepand de la 5.500 lei (1.600 de euro).

 Si „Natura statica” al lui Ion Pacea (1924-1999), care porneste de la 3.200 lei (940 de euro), ar merita peste 10.000 de euro. „Autoritatea unei colectii se rasfrange asupra pretului operei. Nu e insa cazul lui Nastase. E o colectie autoritara in ce priveste mediatizarea, dar nu are o autoritate artistica”, considera Susara.

Tablouri de duzina

„Lucrari irelevante”

Dupa analiza celor trei tablouri, criticul de arta Pavel Susara da verdictul: „Sunt trei lucrari irelevante. Cele doua anonime, „Scena mitologica” si „Leda cu lebada”, sunt extrem de indoielnice in ce priveste calitatile lor artistice. Exista in tablou disproportii flagrante pentru un artist, care dovedesc o cunoastere cu totul aproximativa a anatomiei. Sunt lucrari de duzina, se gasesc cu miile in lume”. Tocmai din acest motiv, in opinia sa, preturile de pornire pentru cele doua lucrari anonime este exagerat.

Nici atat de controversata copie dupa „Scena mitologica” a lui Tizian, semnata de Trautmann, nu are o valoare apreciabila, lucru pe care expertii Casei Alis l-au stabilit intocmai.

In martie 2006, dupa difuzarea imaginilor din apartamentul lui Adrian Nastase, criticul Petru Romosan estima ca numai copia dupa Tizian ar ajunge la milioane de dolari. El afirma insa ca a fost gresit inteles. „Am estimat intreaga colectie din apartament la 4-5 milioane de dolari, nu un tablou. Ce am declarat atunci se mistifica acum. Eu nu am vazut inca acea copie dupa Tizian”, a spus Romosan. Potrivit criticului Pavel Susara, in arta europeana exista nu mai putin de sase Trautmann, dintre care cinci sunt pictori.

Care Trautmann?

„Semnatura nu spune exact cine e. Un singur Trautmann e semnificativ in pictura, se numeste Johann Georg Trautmann, a trait intre 1713 si 1769 si se exclude de la bun inceput dintr-un motiv simplu: lucrarea e datata din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, adica dupa 1750. Trautmann acesta era in ultimii lui ani de viata, ceea ce inseamna ca era la absolut deplina maturitate a creatiei si nu mai facea copii dupa Tizian. Nu intra in discutie ca un copiator cand el insusi era un pictor foarte bun”, a apreciat Susara.

Mai exista un singur Trautmann care ar corespunde datarii, Johann Peter (1745-1792), elev al lui Georg. „E un pictor foarte putin relevant, care nu inseamna mai nimic pe piata europeana. Fiind la inceputul carierei, el ar fi putut face o copie. Exista Trautmanni si in secolul al XIX-lea, dar la fel de irelevanti”, a adaugat criticul, considerand ca pretul de pornire al tabloului e rezonabil.

„Idee buna”

Nastase: „Am vrut sa demontez o legenda”

In viziunea fostului premier, tablourile duse la licitatie sunt „frumoase, dar de interes mediu”. Daca tablourile s-ar vinde la preturile de pornire, ar putea suplimenta simbolic veniturile familiei Nastase cu 53.000 lei, adica in jur de 15.600 de euro.

Intamplator sau nu, in economia spatiului din sufrageria locuintei din Zambaccian, picturile primisera acelasi loc. Toate trei au fost puse ulterior spre vanzare. „Am vrut sa nu para cumva ca iau o singura lucrare si le evit pe altele. Mi s-a parut o idee buna sa le scot la licitatie pe toate trei”, a precizat Nastase, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, decizia de a le vinde n-a fost una de natura financiara, ci mai degraba estetica. „Ideea este de a demonta o legenda creata, printre altii, de un fals expert, Romosan, care spunea - in momentul in care am invitat un grup de jurnalisti in apartamentul meu - ca una dintre lucrari valoreaza patru milioane de euro”, a declarat fostul prim-ministru.

La vizita jurnalistilor din martie 2006, Nastase aprecia ca acea copie dupa „Scena mitologica” a lui Tizian este una foarte reusita, originalul aflandu-se undeva in Germania. Despre „Scena mitologica” anonima, Nastase declara tot atunci ca valoarea ei in bani nu ar depasi 500 de dolari. „In acest tablou de secol XIX, mana e inabil pictata. Un maestru n-ar fi facut niciodata asa ceva... Cred ca valoreaza 500 de dolari, pentru rama si pentru caracterul decorativ”, le explica fostul premier jurnalistilor invitati la resedinta sa.

  Copie dupa Tizian - Pret de pornire: 16.000 lei     "Leda cu lebada" - Pret de pornire: 25.000 lei 

Ne puteți urmări și pe Google News