Tabloul morții devine realitate. În curțile spitalelor din București, sună sirenele. Tinerii se sting. „Este clar... Nu avem de ales”

sursă: arhivă EVZ

Valul patru al pandemiei lovește din plin sistemul de sănătate din România. Cadrele medicale riscă să se confrunte cu o nouă criză, în contextul în care tot mai multe paturi de la ATI încep să se ocupe, iar în unele unități sanitare nu mai există locuri disponibile pentru pacienții care prezintă afecțiuni grave de boală.

Realitatea din unitățile medicale se schimbă - și nu în bine. Specialiștii atrag atenția că vaccinarea este singura soluție prin care se pot evita cazurile grave de boală COVID-19, iar medicii par că se resemnează cu privire la noile lupte ce vor fi date în secțiile de Terapie Intensivă.

„Nu eram toți medicii cu probleme psihice să ne vaccinăm familiile și să le omorâm”

Managerul spitalului Victor Babeș din București atrage atenția asupra controverselor privind procesul de vaccinare, în contextul în care majoritatea pacienților internați sunt neimunizați.

”Sunt persoane care nu vor să accepte niciun fel de argument logic, științific, bazat pe realități imediate pe statistici. S-ar putea ca propria lor boală să-i convingă. Nu ne dorim acest lucru. Putem merge pe exemplul personal, noi medicii ne-am vaccinat familiile: copiii, părinții, doar nu eram toți medicii cu probleme psihice să ne vaccinăm familiile și să le omorâm”, a declarat conf. dr. Simin Florescu, managerul spitalului Victor Babeș.

La Victor Babeș, nu mai sunt locuri pentru pacienții cu forme agresive de boală

Deși în curtea spitalului Victor Babeș sună tot mai des sirenele ambulanțelor care transportă pacienți infectați cu SARS-COV-2, locurile pentru bolnavii care prezintă forme agresive de boală sunt deja ocupate.Unii dintre pacienți sunt tineri, fără probleme de sănătate, însă nevaccinați. ”Valul 4 va fi cumplit, dacă nu ne vaccinăm”, avertizează specialiștii.

La Victor Babeș, în urmă cu câteva zile, un bărbat în vârstă de 37 de ani și-a pierdut viața. Nu prezenta comorbidități, însă era nevaccinat. În prezent, medicii încearcă să-l țină în viață pe un alt bărbat, aflat în aceeași situație, în vârstă de doar 32 de ani.

În fața unor astfel de situații, când valul patru deja a început în România, personalul medical își adună, din nou, forțele. „Trebuie să fim pregătiți, nu avem de ales”, a spus Irina Bâlea, medic specialist în Boli Infecțioase, pentru stirileprotv.

Secția ATI de la Matei Balș, în pragul saturației

La Institutul Matei Balș din Capitală, paturile de la secția de Terapie Intensivă încep să se umple. La Unitatea de Primiri Uregnțe, echipele medicale au transportat o femeie care se simte foarte rău, nevaccinată. ”Mă durea îngrozitor de tare capul nu aveam forță absolut deloc”, a spus ea jurnaliștilor.

Mai mult de jumătate dintre locurile ATI de la Matei Balș sunt deja ocupate. Mulți dintre pacienți sunt intubați și ventilați mecanic.

„Sunt mai mult persoane tinere, pentru că în general ei sunt nevaccinați. E un lucru care se vede din statistică; cei vaccinați ori se infectează mai greu ori dacă ajung să se infecteze fac forme ușoare”, a declarat Adrian Marinescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș.

Raed Arafat, șeful DSU, a atras atenția că trendul cazurilor de infectare este unul crescător. „Nu cred că se va opri. Soluția este vaccinarea. Sperăm să crească numărul vaccinaților”.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 244 de cazuri noi. La ATI sunt internați, în prezent, 72 de pacienți.