Încă un tablou celebru, dintr-o expoziție din Roma, a fost ținta activiștilor de mediu care protestează împotriva impasibilității autorităților în fața pericolului reprezentat de schimbările climatice. De această dată a fost vizat tabloul „The Sower/ Semănătorul”, creație a lui Vicent Van Gogh, lucrare expusă la Palazzo Bonaparte din Roma, în cadrul unei expoziții.
Activiştii de mediu din cadrul mişcării Ultima Generazione au descins în expoziția dedicată celebrului pictor Vicent Van Gogh de la Palazzo Bonaparte, din Roma. Ei au aruncat cu supă de legume pe lucrarea „The Sower/ Semănătorul”, ca formă de protest extrem. Din fericire, însă, pictura este protejată de un geam de sticlă, astfel că nu a avut de suferit din cauza gestului extrem. Activiștii au recurs la acest gest extrem pentru a atrage atenția asupra problemelor grave de mediu cu care se confruntă planeta.
Ulterior, protestatarii s-au lipit de perete cu o substanţă adezivă şi au strigat lozinci împotriva utilizării combustibililor cu emisii de carbon şi despre ameninţarea schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător. Imediat după acţiunea de protest a activiştilor, forţele de ordine au intervenit şi au închis sălile expoziţiei.
Actviștii de mediu din cadrul acestei mișcări au ales o nouă formă de protest pentru a atrage atenția oficialilor și publicului larg asupra problemelor cu care se confruntă planeta. Aceștia pătrund în muzee, ca vizitatori, și vandalizează exponatele, în cele mai multe cazuri opere de artă.
De curând, la Florența, alți activiști ecologiști s-au lipit cu o substanță adezivă de tabloul „Primavera” („Primăvară”) al maestrului Sandro Botticelli, expus la celebra Galeria Uffizi.
O nouă formă de protest a activiștilor de mediu
Atacuri similare au fost comise și în Marea Britanie, de activiștii mișcării Just Stop Oil care au aruncat supă de roșii asupra picturii „Sunflowers” („Floarea soarelui”) de Van Gogh, expusă la National Gallery din Londra.
Membri ai mişcării Letzte Generation au aruncat cu piure de cartofi într-un peisaj de Monet de la Muzeul Barberini din Potsdam, Germania. Iar un protestatar Belgian a încercat să îşi lipească capul de tabloul „Fata cu cercel de perlă” al pictorului Johannes Vermeer expus la Mauritshuis în Haga. De menționat că acesta și un complice de-al său care a participat la acțiune au fost condamnați la câte două luni de închisoare, din care una cu suspendare pentru vandalizarea tabloului.
Prin aceste acțiuni de protest, activiștii de mediu din întreaga Europă încearcă să atragă atenția asupra problemelor pe care le ridică schimbările climatice. Ei cer soluții imediate din partea guvernanților și a autorităților care să ducă la o îmbunătățire a situației.