Un celebru tablou al maestrului renascentist Tițian, furat de două ori, în 1809 și 1995, și în cele din urmă găsit într-o plasă din plastic într-o o stație de autobuz din Londra, va fi scos la licitație în luna iulie.
Pictura va fi scoasă la licitație
Se crede că pictorul venețian a creat „Odihna în timpul Fugii în Egipt” în 1508, când avea doar 20 de ani. Tabloul, realizat pe un panou de lemn cu o lățime de 60 de centimetri, prezintă scena în care Fecioara Maria îl leagănă pe Iisus, în timp ce Iosif îi privește.
Tabloul a fost menționat pentru prima dată în colecția unui comerciant venețian de mirodenii la începutul secolului al XVII-lea, apoi a fost deținut de diverse aristocrații, împărați și nobili din întreaga Europă, conform The Guardian.
Tabloul a fost achiziționat de al patrulea marchiz de Bath la o licitație organizată de casa Christie’s în 1878, iar acum este scos la vânzare de aceeași casă de licitații din Londra, pe 2 iulie, în numele ultimului marchiz de Bath. Se estimează că tabloul va fi adjudecat pentru o sumă între 15 și 25 de milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 18 până la 30 de milioane de euro.
Celebrul tablou a fost furat de două ori
Acest tablou a fost furat de două ori de-a lungul istoriei sale. Prima dată, în 1809, a fost luat de trupele lui Napoleon Bonaparte din Palatul Belvedere din Viena. A doua oară, în anii '90, a fost sustras din Longleat House, reședința marchizilor de Bath din Wiltshire.
Într-o descriere publicată pe site-ul Christie's, tabloul este apreciat pentru „scena sa viu colorată a vieții de familie” și se menționează că „precum subiecții săi, «Odihna în timpul Fugii în Egipt» a avut o călătorie lungă și plină de evenimente - o călătorie care este departe de a se încheia.”
Cea mai dramatică parte a acestei călătorii până acum a fost, probabil, momentul în care tabloul a fost furat din salonul de la primul etaj al casei Longleat în 1995. După o vânătoare de șapte ani, tabloul, evaluat la peste 5 milioane de lire sterline la acea vreme, a fost găsit într-o plasă de cumpărături din plastic, la o stație de autobuz din Londra, de către Charles Hill, fost șef al unității de artă și antichități din Scotland Yard.
Charles Hill, care a încetat din viață în 2021, a declarat că a fost condus la locul găsirii tabloului de către un bărbat care a solicitat o recompensă de 100.000 de lire sterline. Hill este cunoscut și pentru că a contribuit la recuperarea tabloului „The Scream” al lui Edvard Munch din 1893, după ce acesta fusese furat din Muzeul Național din Oslo în 1994.