Știindu-se că e bolnav, moartea sa a fost anunțată anticipat, în mod eronat, de o publicație căreia i-a scris: „Tocmai am citit că am murit. Nu uitați să mă ștergeți din lista abonaților”.
Multe din edițiile vechi ale cărților sale aveau o svastică tipărită pe copertă, alături de un elefant și o floare de lotus.
În anii 1930, acest fapt a generat zvonuri despre simpatii naziste ale sale, deși partidul nazist adoptase svastica abia după 1920.
Kipling folosise svastica (în ambele sale orientări - spre stânga sau spre dreapta) deoarece aceasta era un simbol indian al soarelui, purtător de noroc și prosperitate.
Încă dinainte de preluarea puterii în Germania de către naziști, Kipling a cerut tipografiei înlăturarea svasticii din matriță, pentru a elimina interpretările.
Joseph Rudyard Kipling, unul dintre poeţii şi povestitorii faimoși ai Perioadei Victoriene Târzii, şi-a câştigat celebritatea prin poeziile şi povestirile a căror acţiune este plasată în India, în perioada imperială britanică.
Este autorul celebrului volum pentru copii Cartea Junglei (1894), al romanului indian de spionaj Kim (1901), precum şi a numeroase alte poeme, schiţe şi nuvele.
În semn de recunoaştere pentru puterea de observaţie, pentru imaginaţia şi talentul remarcabil de a nara, care caracterizează creaţiile sale, în anul 1907 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură.
Joseph Rudyard Kipling s-a născut la Bombay, în India, la 30 decembrie 1865.
A avut o copilărie din care a păstrat multe amintiri triste, fiind trimis de părinţi la un internat în Anglia, la Southsea şi lăsat în grija familiei Holloway, unde a trăit orori pe care avea să le descrie mai târziu, în unele din lucrările sale.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric