Sute de studenţi îşi caută facultăţi străine la Târgul RIUF 2011

Sute de studenţi îşi caută facultăţi străine la Târgul RIUF 2011

Încă de când şi-a deschis porţile, la Romanian International University Fair (RIUF) au venit sute de tineri interesaţi să lase facultăţile româneşti pentru un loc la Oxford, Harvard, Princeton.

Chiar dacă majoritatea spun, înainte de a obţine o bursă, că se vor întoarce, absolvenţii universităţilor de top spun că este din ce în ce mai greu să laşi oportunităţile din afară pentru a-ţi construi o carieră în România.

"Mă interesează un program de masterat în turism sau managementul ospitalităţii. Aleg să plec în afară pentru că, din câte ştiu, acolo se axează mult mai mult pe practică. Eu sunt studentă la Academia de Studii Economice şi ştiu cum facem practică aici, mergem undeva dar nu ne lasă să punem mâna pe nimic", spune Mădălina Purcaru, studentă în ultimul an.

S-a gândit şi cum va face rost de bani pentru a se întreţine în timpul masteratului: "Îmi găsesc ceva de muncă".

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicină, un job şi ceva bani de acasă

Şi pentru Mihnea Trache viitorul pare să înceapă la RIUF. E hotărât să studieze medicina în Germania sau Marea Britanie.

"În ţară consider că remuneraţia este prea mică şi condiţiile nu sunt prea bune. E adevărat că în afară e mai greu să intri, ai nevoie de rezultate la nivel internaţional la biologie sau chimie, olimpiade pentru a obţine o bursă şi eu nu am aşa ceva. Aşă că mă gândesc să obţin un împrumut de la guvernul britanic, iar pentru a mă întreţine o să-mi iau un job şi din ce-mi mai trimit părinţii...", spune hotărât liceanul care a venit din Piteşti pentru RIUF şi deja şi-a luat toate informaţiile pentru admiterea la Oxford University.

În Franţa, taxele încep de la 177 de euro pe an

La RIUF au venit la cele două ediţii de anul trecut aproximativ 20.000 de tineri în căutarea facultăţii potrivite. Cu toate că instituţiile de învăţământ renumite sunt aproape cele mai căutate, există şi alte universităţi aproape fără concurenţă în ceea ce priveşte bursele oferite, taxe foarte mici şi pentru faptul că oferă cursuri în limba engleză, indiferent de ţară.

De exemplu, la facultăţile de stat din Franţa, taxele anuale pentru ciclul de licenţă costă 177 de euro, pentru masterat doar 237 de euro, iar un doctorat nu depăşeşte 360 de euro.

Se pare că sumele modice aproape pe care trebuie să le plătească, la jumătate decât cele din ţară, îi fac pe tot mai mulţi tineri să aleagă Franţa ca destinaţie pentru studiile lor. Anul trecut, ţara noastră a avut cei mai mulţi masteranzi în Franţa, dintre toate naţionalităţile care studiază acolo.

O altă destinaţie preferată este Marea Britanie, unde românii plătesc în medie 3.300 de lire pe an pentru studiile de Bachelor (echivalentul diplomei de licenţă), aceştia putând oricând să apeleze la un împrumut de la statul britanic.

  • RIUF a fost deschis astăzi până la 18.00, dar îşi aşteaptă vizitatorii şi mâine de la 10.00 la 18.00, la Sala Palatului.
  • Pe 15 martie, RIUF se va muta la Timişoara, iar pe 17 la Iaşi.