Sute de romi s-au refugiat în oraşul care i-a condamnat la moarte în urmă cu 70 de ani

Sute de romi s-au refugiat în oraşul care i-a condamnat la moarte în urmă cu 70 de ani

O suburbie din Berlin a devenit casă pentru sute de romi dintr-un sat sărac din apropiere de Bucureşti.

Acolo unde în urmă cu 70 de ani naziştii plănuiau genocidul romilor, urmaşii lor găsesc acum comfort şi acceptare, scriu jurnaliştii BBC.

În suburbiile Neukoelln, apartamentele dintr-un mare complex rezidenţial sunt refăcute pentru a deveni locuinţele a 100 de familii de romi dintr-un sat sărac din România. Orăşelul va avea şi un teatru, un atelier şi camere de joacă pentru copii.

"Ideea este să asigurăm case pentru oamenii care au fost excluşi şi discriminati. Vrem să le arătam berlinezilor că aceşti oameni sunt complet normali şi că se pot integra", spune Benjamin Marx, managerul proiectului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Imaginea proastă pe care o au oamenii despre romi este alimentată de infracţiunile produse în centrele oraşelor mari. Cei care se integrează în societatea germană trec neobservaţi, adaugă Marx.

Acesta lucrează pentru o organizaţie catolică ce a decis să refacă apartamentele aflate într-o stare foarte proastă. Familiile de romi care vor beneficia de acest proiect au ajuns aici din localitatea Fântânele, după mai mulţi ani de migraţie.

Proiectul este unul foarte ambiţios în contextul proastei reputaţii a romilor în întreaga Europă. Recent, o publicaţie elveţiană titra "Vin. Fură. Pleacă" alături de o poză cu un copil de etnie romă ţinând în mână un pistol de jucărie.