Sute de profesori, in cursa pentru scolile din Spania si Italia
- Adam Popescu
- 21 august 2007, 03:00
Aproape 300 de profesori din toata tara vor sa predea limba, cultura si civilizatia romaneasca in Spania si Italia.
Este numarul celor care si-au depus saptamana trecuta dosarele in acest scop, la sediul Institutului Limbii Romane din Bucuresti.
Dintre ei, 172 au optat pentru Spania, iar 122 - pentru Italia. Lor li se adauga insa candidatii inscrisi la ambasadele si consulatele generale ale Romaniei din cele doua tari, a caror situatie nu fusese centralizata pana ieri. Neoficial, numarul total al candidatilor ar putea ajunge la aproximativ 600.
Dascalii cu experienta sunt avantajati
S-au putut inscrie cadrele didactice licentiate in domeniul stiintelor umaniste, absolvente ale unui colegiu de institutori sau ai unui liceu pedagogic. La evaluarea dosarelor sunt avantajati - adica primesc puncte suplimentare - cei care detin grade didactice sau au vechime in invatamant.
Dupa incheierea acestei prime evaluari, cei inscrisi vor participa la interviuri in care se vor prezenta si vor proba calitatile de comunicare, cunoasterea curriculei cursului de limba, cultura si civilizatia romaneasca, precum si nivelul de cunoastere a limbii spaniole, respectiv italiene.
Interviurile din Romania sunt programate pentru sambata, 25 august, urmand ca persoanele din Spania sa le sustina intre 27 si 30 august, iar cele din Italia - intre 3 si 6 septembrie. Rezultatele finale vor fi afisate pe site-ul Ministerului Educatiei, www.edu.ro.
Cursuri pentru mai mult de 20.000 de elevi
Cei selectati vor preda din aceasta toamna cursul optional de limba, cultura si civilizatia romaneasca unor grupe alcatuite din cel putin 12 elevi, inscrisi la cererea lor sau a parintilor.
Comunitatile vizate de proiectul Ministerului Educatiei sunt cele din Madrid, Catalunia si Castilla la Mancha (Spania) si Lazio, Piemont si Veneto (Italia).
Reprezentantii Ministerului Educatiei din Romania au identificat - impreuna cu omologii lor din cele doua tari - un numar total de 20.649 de elevi romani care studiaza in respectivele regiuni.
Dintre acestia, 20.235 invata in scolile spaniole incluse in program. Profesorii vor primi 30,5 euro pe ora, putand ajunge astfel la un venit lunar de 1.500 de euro daca vor preda in jur de 12 ore pe saptamana. O facilitate oferita de autoritati consta in asigurarea transportului international dus-intors, o data pe an.
Programa
Domeniu de studiu: „Copilaria din Romania si copilaria de azi”
Programa pentru optionalul de cultura si civilizatie romaneasca este structurata pe trei niveluri de studiu, dupa modelul invatamantului preuniversitar: primar, gimnazial si liceal.
> Pentru copiii din clasele I-IV, curricula isi propune realizarea unui contact cu limba, cultura si civilizatia romaneasca, in scopul exersarii si imbunatatirii comunicarii in limba materna. Va fi stimulat interesul elevilor pentru locul de origine al lor sau al parintilor, precum si pentru formarea poporului roman - tema abordata atat din perspectiva informatiei istorice, cat si a mitologiei populare.
In ceea ce priveste limba romana, programa propune exercitii de consolidare si imbogatire a vocabularului, de pronuntare si scriere corecta. Vor fi folosite comparatii cu limba tarii de rezidenta. Copiii vor studia istoria si geografia locala; oameni, locuri si fapte: istoria, geografia si legendele romanesti despre oameni si locuri; copilaria din Romania si copilaria de azi, prietenii si rudele din Romania; limba romana si comunicare.
> Programa pentru invatamantul gimnazial este structurata in doua etape, de cate doi ani sau trei ani de studiu, adaptabile la sistemul de invatamant din tara de rezidenta. Cuprinde domenii precum istorie si geografie locala si regionala; istoria romanilor; limba romana; comunicare sau Romania azi.
> Si invatamantul liceal este structurat in doua etape, de 1-2 ani, respectiv 2-3 ani. Domeniile sunt istoria romanilor; elemente de geografie sociala si culturala; limba romana; comunicare sau Romania azi.