Sute de milioane de oameni se confruntă cu sărăcia şi renunță la căldură. Avertisment dur: Frigul şi umezeala din case vor ucide

Sute de milioane de oameni se confruntă cu sărăcia şi renunță la căldură. Avertisment dur: Frigul şi umezeala din case vor ucideCalorifer. Sursa foto: Arhiva EVZ

În plină criză energetică globală, sute de milioane de oameni se confruntă cu sărăcia în această iarnă. După ce prețul gazului și al electricității au crescut, mulţi spun că nu se vor atinge deloc de încălzire de teama facturilor.

Criza energetică care afectează în prezent viețile atâtor oameni din întreaga lume vine cu efecte asupra sănătății. Cei care nu se vor atinge de căldură în această iarnă vor avea parte de dureri de articulații, picioare și genunchii, deoarece încălzirea unei locuințe a devenit un lux.

Chiar dacă persoanele în vârstă se vor înveli în paltoane, pături groase atunci când aleg să stea în sufragerie, umezeala şi frigul tot le vor pătrunde în oase. O şi mai mare îngrijorare este la părinții care au copii mici, deoarece o pătură suplimentară în pătuțul lor nu va fi suficientă.

Focurile pe gaz vor rămâne stinse. Încălzitoarele electrice vor fi ascunse dup dulapuri, iar boilerul va fi, de asemenea, tot mai rar folosit, pentru că majoritatea nu au de ales, din cauza veniturilor.

Europa şi SUA, lovite de sărăcie

Se estimează că 36 de milioane de oameni din Europa nu au putut să-și mențină casele suficient de calde în ultima perioadă. În SUA, 16% din țară se confruntă cu sărăcia energetică, 5,2 milioane de gospodării considerate a fi peste pragul federal al sărăciei.

Și în China, se estimează că 24-27% dintre adulții de vârstă mijlocie și în vârstă trăiesc în sărăcie energetică.

Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor de piața volatilă a energiei și a posibilității întreruperilor de curent și a lipsei de gaze, în special în Europa, situația ar putea deveni și mai gravă.

Milioane de oameni se pot îmbolnăvi grav în următoarele luni

Oamenii se vor îmbolnăvi din cauza faptului că vor încerca să facă economie la căldură. Temperaturile scăzute afectează funcționarea corpului nostru. Spre exemplu, când mercurul din termometre scade, vasele noastre de sânge se îngustează ușor. Acest lucru duce la creșterea tensiunii arteriale, împiedică circulația deoarece sângele nostru devine mai gros.

Consecința finală a acestor modificări ar putea fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Persoanele care au cancer, artrită sau anumite dizabilități pot fi deosebit de sensibile la frig.

Consecințele asupra sănătății nu sunt banale

Cercetările științifice evidențiază faptul că locuințele reci sunt dăunătoare pentru ocupanții lor și uneori chiar mortale. Există un risc mai mare de accident vascular cerebral şi infecții respiratorii. Casele reci pot avea atât consecințe pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății.

Pe lângă efectele directe ale temperaturilor scăzute, alți factori de mediu din casele reci pot avea un impact asupra sănătății oamenilor, cum ar fi umezeala și mucegaiul, frecvent întâlnite în casele slab încălzite. Sporii eliberați de ciupercile mucegaiului irită plămânii oamenilor și pot exacerba afecțiuni precum astmul. Copiii care locuiesc în case umede, mucegăite au un risc crescut de infecții respiratorii, scrie BBC.