Sute de mii de pești au murit într-un singur loc. Semnalul e fără dubii

Sursa foto: Jurnal de Ilfov

Sute de mii de pești au murit într-un singur rezervor din Vietnam. O secetă care a durat câteva săptămâni în Asia de sud-est a ucis sute de mii de pești într-un rezervor din Vietnam și a dus prețul cafelei la niveluri record, doar doi indicatori ai daunelor provocate de climă asupra oamenilor și economiei.

Vietnamul numește zonele umede din Delta Mekong „bolul de orez”, datorită agriculturii extensive. Aprovizionarea cu apă a regiunii este amenințată de schimbările climatice și de dezvoltarea umană, în special în anii El Niño.

Daune economice masive în Vietnam

Nivelul apei dulci din Vietnam scade, lăsând să pătrundă apa sărată, ceea ce provoacă daune economice masive. La jumătatea lunii martie, Ministerul Resurselor Naturale și al Mediului a raportat că intruziunea de sare a costat Delta Mekong 70 de trilioane de dong vietnamezi, sau 2,96 miliarde de dolari, între 2020 și 2023. Ministerul se așteaptă ca aceste cifre să crească în anii următori.

Banca Mondială a raportat că 12% din PIB-ul Vietnamului a provenit din agricultură anul trecut, în ciuda declinului acesteia.

Nu este clar cum va afecta seceta, exacerbată de El Niño, recoltele și exporturile din acest an. Totuși, primii indicatori sugerează probleme pentru un export cheie. La sfârșitul lunii martie, asociația cafelei din Vietnam a prezis o scădere de 20% a exporturilor de cafea robusta în anul care se încheie în septembrie, comparativ cu anul trecut. Săptămâna trecută, contractele futures pentru robusta au atins un maxim al ultimilor 16 ani în Vietnam, cel mai mare producător mondial.

Sute de mii de pești au murit

Potrivit AFP, luna trecută, sute de mii de pești au murit într-un rezervor din sudul Vietnamului, în condițiile în care temperaturile au atins 38 de grade Celsius și nu a plouat timp de săptămâni. Locuitorii au invocat condițiile meteorologice și gestionarea rezervorului.

Sursa foto: Dreamstime.com

Săptămâna trecută, Mekong Dam Monitor a raportat că măsurile de irigații, inclusiv cele puse în aplicare după o secetă devastatoare în 2020, au menținut o mare parte din deltă umedă, în ciuda secetei generalizate. Grupul de reflecție din SUA a remarcat că două provincii din sud au avut încă „uscăciune extremă” și recoltează culturile în această lună.

Agenția interguvernamentală Comisia fluviului Mekong raportează niveluri de apă sub medie în 13 din 24 de stații de monitorizare, în principal în nordul și sudul îndepărtat.

Secetă. Sursa: pixabay.com

Seceta a făcut ravagii

Luna trecută, fermierii vietnamezi au declarat presei locale că încă se luptă în ciuda construirii infrastructurii pentru a combate seceta brutală. Rezervoarele contaminate cu alaun și opțiunile de irigații costisitoare se numără printre rezervoarele pe care trebuie să le exploateze. Seceta a ars două hectare de orez pentru un fermier din provincia centrală.

„În fiecare an recoltăm aproximativ 18 saci de orez, fiecare sac are 60 de kilograme, dar anul acesta este o lipsă de apă, așa că poate vom obține doar câțiva saci”, a declarat Ksor Phung.

Luna trecută, trei provincii au declarat situații de urgență pentru a solicita ajutor guvernamental pentru deficitul de apă și salinitate.

Seceta din Vietnam arată modul în care schimbările climatice afectează agricultura din întreaga lume. Randamentele scăzute și imprevizibile ale culturilor pot scădea productivitatea, inflația și nutriția, potrivit Business Insider.