Sute de maşini, ridicate abuziv în Piteşti

Sute de maşini, ridicate abuziv în Piteşti

Numărul insuficient de locuri de parcare, mai ales în centrul oraşului, străzile înguste şi numărul mare de maşini din oraş au fost mană cerească pentru cuplul de afacerişti Ion Scarlat-Gheorghe Văsâi, patronii consorţiului CNCD-Girexim.

Firma nu ezită să ridice chiar şi maşinile parcate regulamentar, lucru care reiese din sutele de reclamaţii venite pe adresa municipalităţii.

Astfel, de la demararea campaniei de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, acum trei luni, în buzunarele celor doi patroni au intrat aproximativ 5 miliarde de lei vechi, reprezentând taxele aferente recuperării maşinilor, la care s-a mai adăugat aproape un miliard, reprezentând penalizările pe care şoferii ghinionişti au fost nevoiţi să le plătească pentru fiecare zi de întârziere.

Miza afacerii: 3 miliarde de lei lunar

Din aprilie, atunci când a început campania, şi până la sfârşitul lunii iunie, autoutilitarele grupului Girexim-CNCD au ridicat 1.400 de maşini.

Interesant e că mai mult de jumătatea dintre ele au fost ridicate în ultima lună.

De asemenea, sunt tot mai mulţi cei care spun că angajaţii celor doi magnaţi ar avea chiar normă zilnică de ridicat maşini, sub care nu au voie să coboare.  Cei 1.400 de şoferi ghinionişti au vărsat în conturile firmei, per total, nu mai puţin de 6 miliarde de lei vechi, din care 15%,  adică 900 de milioane de lei vechi, conform contractului de asociere, au ajuns în conturile municipalităţii.

Practic, dacă Girexim-CNCD păstrează această cadenţă de ridicat maşini, miza afacerii ar fi de 3 miliarde de lei vechi pe lună, bani pe care şoferii piteşteni sunt nevoiţi să-i scoată din buzunare doar pentru că nu au unde parca.

Cele câteva mii de locuri de parcare făcute în ultimii ani s-au făcut cu sacrificarea unor mari suprafeţe de spaţiu verde sau prin îngustarea trotuarelor.

Maşină ridicată cu tot cu copil

În numai trei luni de la punerea în funcţiune a sistemului de ridicare a maşinilor parcate ilegal  pe domeniul public, serviciu concesionat de la Pimăria Piteşti de către societatea CNCD, piteştenii au sesizat numeroase nereguli.

Un şofer şi-a lăsat copilul de 5 ani în maşină, cu intenţia de a reveni foarte repede. Când s-a întors, a văzut că cei de la CNCD îşi instalau chingile pe autoturism, deşi în aceasta se afla micuţul.

Maşini avariate. Problemele au apărut încă din primele zile de funcţionare a serviciului. Proprietarii autovehiculelor s-au trezit cu maşinile avariate din cauza manevrelor de ridicare la care au fost supuse. Unul dintre cele mai grave incidente de acest gen a avut ca protagonist un Audi Q7, care aparţinea unui om de afaceri piteştean. Acesta şi-a găsit bolidul cu oglinda laterală atârnând şi cu toate uşile dislocate. Iar acesta nu a fost singurul caz de acest gen.

Bunuri dispărute. Dintr-un autovehicul ridicat au dispărut 4 milioane de lei vechi şi 100 de euro, după cum a reclamat proprietarul maşinii.

REPLICĂ

Ion Constantin Scarlat, patronul de la CNCD, consideră reclamaţiile la adresa firmei sale ca fiind exagerate.

"Într-adevăr, acum câteva săptămâni, angajaţii mei au avariat un Audi Q7, în timp ce îl ridicau. Proprietarul a fost despăgubit imediat. În rest, ceea ce spun oamenii e treaba lor. Cei care hotărăsc care sunt străzile şi zonele de unde se ridică maşinile sunt cei de la Poliţia Comunitară şi de la Poliţia Rutieră, nu noi. În ceea ce priveşte maşina în care se afla acel copil, ea nu a apucat să fie ridicată, deoarece a venit tatăl, care a plătit, pe loc, amenda de un milion,” a declarat Scarlat.

Tudor Pendiuzc, primarul Piteştiului, a declarat că va analiza plângerile piteştenilor legate de modul cum sunt ridicate maşinile.

"Ce-i drept, sunt mulţi conducători auto care îngreunează circulaţia prin modul cum îşi parchează maşinile. Pe de altă parte, CNCD este o firmă căreia Consiliul Local i-a încredinţat, prin licitaţie, acest serviciu. Aşadar, e vorba de o relaţie directă între prestator şi aceşti şoferi. Oricum, vom face o analiză asupra modului cum acest agent economic îşi desfăşoară activitatea,” a declarat Pendiuc.

Ne puteți urmări și pe Google News