„Susține încălcarea drepturilor deținuților”. Avocata Elenei Udrea, replică dură pentru sindicaliștii din penitenciare:
- Ionel Sclavone
- 14 septembrie 2022, 21:30
Avocata Elenei Udrea se arată revoltată de atitudinea sindicaliștilor din Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), după ultimul comunicat al acestora. Sindicaliștii au acuzat Avocatul Poporului că, prin recomandările transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), descalifică caracterul imperativ al legii de executare a pedepselor privative de libertate.
Avocata Elenei Udrea, Silvia Uscov, care duce de mai multă vreme o bătălie cu sindicaliștii din FSANP susține că prin ultimul comunicat de presă, aceștia se poziționează împotriva respectării drepturilor fundamentale ale deținuților. Ea a reacționat după ce sindicaliștii din penitenciare au arătat că prin recomandările transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), descalifică caracterul imperativ al legii de executare a pedepselor privative de libertate. Ei au afirmat că acest act normativ este pe cale să fie transformat „în brelocul Elenei Udrea.
„Este de neînțeles atitudinea, care se poziționează împotriva respectării drepturilor fundamentale ale deținuților din România și în acest sens federația este dispusă să amenințe până și Avocatul Poporului pentru că a intervenit public în sprijinul respectării de către ANP a recomandărilor internaționale”, susține avocata Silvia Uscov.
Avocata Silvia Uscov a făcut o postare pe Facebook în care și-a prezentat punctul de vedere și argumentele cu care și-l susține. Ea acuză Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) că încalcă drepturile deținuților din România.
„Măsura absolut normală ca părinții să își vadă copiii fără dispozitivul de protecție (adică geamul despărțitor) a făcut obiectul unei decizii/circulare ANP din luna august 2022, astfel cum am aflat chiar de la FSANP printr-un comunicat remis de această federație. Circulara ANP vizează toți deținuții din România, nu doar pe dna Udrea, asemenea intervenției publice a Avocatului Poporului în favoarea tuturor, iar nu individual”, a arătat Silvia Uscov.
Sindicaliștii acuzați că încalcă drepturile deținuților
Potrivit avocatei, măsura a fost adoptată pentru a evita sancționarea României la CEDO pentru încălcarea art. 8 din Convenție referitor la respectarea vieții de familie și este în consens cu politicile Consiliului Europei în materie. Ea a spus că nu există nici un motiv pentru care un deținut să nu-și poată vedea copilul și să nu-l poată îmbrățișa atunci când îl vizitează în penitenciar.
„Am apreciat că este necesară inclusiv o modificare legislativă expresă în acest sens tocmai pentru a nu lăsa la discreția ANP sau altcuiva o asemenea măsură, dar trebuie reținut că oricum CEDO poate fi aplicat direct și prioritar în România față de orice prevedere legală, tocmai pentru că, în conformitate cu art. 20 din Constituția României, se asigură cel mai înalt standard de protecție a drepturilor fundamentale.
Nu există niciun motiv logic sau de securitate pentru care un deținut părinte nu își poate îmbrățișa copilul atunci când îl vizitează în penitenciar, cu excepția deținuților părinți care au exercitat violențe asupra celorlalți. În schimb, o măsură abuzivă de restrângere a acestui drept ar putea intra în categoria tratamentelor inumane”, a mai precizat Silvia Uscov.
Silvia Uscov a concluzionat arătând că atitudinea sindicaliștilor este de neînțeles. În opinia ei, aceștia se poziționează împotriva respectării drepturilor fundamentale ale deținuților din România.
„În concluzie, este de neînțeles atitudinea FSANP, care se poziționează împotriva respectării drepturilor fundamentale ale deținuților din România și în acest sens federația este dispusă să amenințe până și Avocatul Poporului pentru că a intervenit public în sprijinul respectării de către ANP a recomandărilor internaționale. În felul acesta, însă, se pot explica multiplele abuzuri pe care deținuții din România le reclamă cu privire la adresa unor funcționari ai penitenciarelor”, a scris Silvia Uscov, pe pagina de Facebook.
Comunicatul sindicaliștilor din penitenciare
„Parlamentul este transformat în apendicele Avocatului Poporului, iar legea de executare a pedepselor devine brelocul Elenei Udrea. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) atrage atenția Avocatului Poporului că, prin Recomandările transmise Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), descalifică caracterul imperativ al legii de executare a pedepselor privative de libertate și transformă acest act normativ în brelocul Elenei Udrea. Într-o postare pe pagina de Facebook, Elena Udrea declară că: «Cu ajutorul Avocatului Poporului, până la modificarea Legii, am obținut o derogare de la conducerea ANP (…)».
Avocatul Poporului face derogări de la legea de executare a pedepselor?! Este o premieră în istoria sistemului penitenciar din România!
Elena Udrea nu este decât unul din cei 23.331 de deținuți din închisorile românești și nu ar trebui să aibă un tratament preferențial față de ceilalți 23.330 de infractori dovediți de justiție. Legea de executare a pedepselor privative de libertate interzice orice formă de discriminare, însă Avocatul Poporului instigă polițiștii de penitenciare la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
Recomandările Avocatului Poporului, prin care se impune Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) să facă derogări de la legea de executare a pedepselor privative de libertate, reprezintă un atentat la statul de drept și un precedent periculos pentru securitatea penitenciarelor și pentru siguranța polițiștilor de penitenciare. Practic, Recomandările Avocatul Poporului golesc norma de executare a pedepselor de conținut și transformă în mod abuziv și ilegal această instituție fundamentală a statului în autoritate legiuitoare.
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) condamnă aceste derapaje ale Avocatului Poporului și somează instituția că va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la săvârșirea unor eventuale fapte prevăzute de legea penală”, se arată în comunicatul FSANP.