Scoaterea pe tuşă a preşedintelui Băsescu rămâne la nivel de dezbatere TV, fără o majoritate care să o susţină în parlament. UDMR e curtată să se alăture unei alianţe PNL-PSD.
Refrenul preferat al PSD şi PNL în 2010, suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, rămâne doar la nivel de dezbatere la televizor în lipsa unei majorităţi parlamentare care să o susţină.
Fără a reuşi, până acum, să ajungă ele însele la o înţelegere punctuală, partidele conduse de Victor Ponta şi Crin Antonescu fac lobby pe lângă UDMR pentru a li se alătura în proiectul răsturnării actualei puteri, via Cotroceni- Palatul Victoria. Uniunea este însă rezervată în privinţa ofertelor PSD şi PNL, Marko Bela susţinând că, înainte de a vorbi despre o colaborare, liberalii şi social-democraţii ar trebui să-şi clarifice abordarea faţă de minorităţi.
Ofertele lui Antonescu
Lansată ca ameninţare oficială de Victor Ponta pe motivul eventualei promulgări a legii pensiilor, suspendarea lui Băsescu desparte strategic însă PSD-ul şi PNL-ul. Chiar dacă o susţine şi acum cu jumătate de gură - "să scăpăm România şi de guvernul Boc, şi de Traian Băsescu" - şeful social-democraţilor a bătut în retragere, rezervele sale ţinând, în mare măsură, şi de planurile pe care Crin Antonescu, susţinător necondiţionat al suspendării, le punea la cale în combinaţie cu Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu. De aici şi eşecul, cel puţin pentru moment, al "legalizării" unei alianţe PSD-PNL, care să caute majoritatea ce ar face posibilă răsturnarea actualei puteri.
Crin Antonescu nu renunţă însă la strategia sa. Pe ultima sută de metri a lui 2010 s-a declarat dispus la oficializarea relaţiei PSD-PNL şi, pentru a rezolva problema majorităţii, propune atragerea UDMR.
"Împreună cu UDMR, să discutăm şi să punem în aplicare un vast proiect naţional cu durata de 6 ani, deci până în 2012 alegeri şi în 2016. Adică nu mai mergem pe o improvizaţie de un an şi după aceea începem să ne batem în alegeri", a fost oferta şefului PNL.
Priorităţile lui Năstase
Din tabăra PSD nu i-a răspuns Victor Ponta, ci Adrian Năstase. "Este foarte clar că separat nu avem cum să reuşim şi, atunci, putem să facem scandal separat", a spus social-democratul, comentând că şansele unei alianţe cu PNL depind de "nivelul de inteligenţă" al liderilor celor două partide. Până a stabili care este ace sta, Năstase a făcut lista de priorităţi pentru 2011, ţinându-i isonul lui Crin Antonescu.
"Prima măsură ar fi suspendarea lui Traian Băsescu şi a doua măsură demiterea guvernului Boc", a spus el, adăugând că fără aceşti paşi opoziţiei nu-i va rămâne decât să fie spectatoare la conferinţele de presă de la Cotroceni.
Marko: UDMR are o mare problemă cu PNL şi cu PSD
UDMR nu dă semne însă că e dispusă să intre în horă cu PNL şi cu PSD. Mai ales că liberalii şi social-democraţii au încercat să dinamiteze în parlament legea educaţiei asumată de guvern în formula dorită de Uniune.
"Interesul nostru este să ducem mai departe acest guvern. UDMR are o problemă destul de mare cu PNL şi PSD în ceea ce priveşte abordarea drepturilor privind învăţământul în limba maternă. Cei din PNL şi cei din PSD ar trebui să clarifice cum abordează problema mino rităţilor", a răspuns liderul UDMR Marko Bela ofertei făcute de Crin Antonescu. "Interesul nostru este să ducem mai departe acest guvern. UDMR are o problemă destul de mare cu PSD şi PNL în privinţa abordării minorităţilor." MARKO BELA, preşedinte UDMR