SUSPANS cu George Arion. Recviem pentru nimeni

SUSPANS cu George Arion. Recviem pentru nimeni

În romanele lui Caius Dobrescu din seria „Vlad Lupu” (“Moarte în ținutul secuilor”, „Praf în ochi” și recentul „Recviem pentru nimeni”) o aceeași perioadă istorică este oglindită din unghiul de vedere al unor personaje diferite. Numai cine are posibilitatea să contemple această imagine caleidoscopică poate desluși înțelesul unor întâmplări care au marcat, în anii ’80, destinul membrilor grupului satiric Parazitul prietenos.

Ca la un proces, eroii vin rând pe rând la bară și depun mărturie despre fapte în care au fost implicați sau doar au auzit de ele. Unele depoziții coincid, altele se contrazic, dar cel care le urmărește cu atenție poate descoperi adevărul din spusele lor, separându-l de minciună sau de inexactități.

Caius Dobrescu are o tehnică narativă specială, care îl solicită pe cititor, îi pune la lucru „micile celule cenușii”. E o manieră sofisticată de relatare, rafinată, care sporește misterul prozei sale. Înainte de a te preocupa să afli enigmele din aceste cărți, trebuie să te familiarizezi cu un mod original de a povesti. Textul pare pe alocuri obscur din această pricină, dar după ce spargi codul în care e scris, totul devine de o limpezime de cleștar și acțiunea te cuprinde în vârtejul ei. E unul dintre meritele acestui autor – acela de a inova în cadrul unui gen considerat tributar unor mijloace simpliste de exprimare. Demersul său îi transferă scrierile în spațiul nobil al literaturii de calitate.

În „Recviem pentru nimeni” e rândul Monei Banu, cântăreață în formația amintită, să-și prezinte obsesiile și varianta sa asupra unor evenimente petrecute cu mulți ani în urmă, dar și în prezent. Ca și alți eroi ai acestui autor, ea capătă consistență ca personaj, devine tot mai vizibilă, pe măsură ce ne face părtași la confesiunea sa – amară, ironică, vindicativă, nostalgică.

Totul pornește de la un incident halucinant. În cavoul familiei Banu s-a găsit cadavrul unui necunoscut. Intrigată, Mona începe pe cont propriu o cercetare laborioasă. Discută cu membrii familiei, dar și cu alți posibili deținători ai secretului tenebros. Printre ei – Vlad Lupu, arheolog și investigator al crimelor din timpul comunismului, deseori pândit de pericole din pricina dezvăluirilor pe care le aduce la cunoștința publicului. Conversațiile pe care le poartă femeia reconstituie o epocă sumbră, cea a anilor ’50, o vreme în care securitatea îi vâna pe partizanii din munți, pe legionarii ascunși sub false identități, și-i supunea unor interogatorii barbare pe cei arestați. Iar dezlegarea misterului dintr-un cavou de familie reprezintă o adevărată lovitură de teatru, demnă de un maestru al suspansului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News