Editura Evenimentul si Capital

SUSPANS cu GEORGE ARION: Fără simțuri

Fără simțuri, un roman de Stona Fitch
Autor: | | 0 Comentarii | 217 Vizualizari

Eliott Gast, eroul lui Stona Fitch din romanul Fără simțuri lucrează la IBIS – International Business Interest Sector. Într-o noapte, la Bruxelles, după o cină sofisticată în compania unor directori, este răpit în timp ce se îndreaptă spre casă și dus într-o locație necunoscută, notează criticul literar George Arion în recenzia sa pentru Evenimentu zilei.

Eliott Gast, eroul lui Stona Fitch din romanul Fără simțuri lucrează la IBIS – International Business Interest Sector. Într-o noapte, la Bruxelles, după o cină sofisticată în compania unor directori, este răpit în timp ce se îndreaptă spre casă și dus într-o locație necunoscut.

Economistul american a fost luat ostatic pentru a se cere o răscumpărare? E vorba de acțiunea dușmănoasă a unei firme rivale?

Adevăratul motiv al sechestrării sale îi este dezvăluit treptat. Iar experiențele năucitoare pe care le va cunoaște îl vor transforma pe viață.

Reținerea lui într-un loc izolat și necunoscut e o pedeapsă, deoarece prin munca sa a contribuit la globalizarea economiei. În concepția celor care îl țin într-o izolare deplină, Uniunea Europeană a fost creată de SUA din dorința de a ține piețele străine deschise, ca să-și impună dominația culturală și să-și extindă imperiul. Gruparea care l-a sechestrat vrea să dea un avertisment lumii: „Noi luptăm să dezbinăm Uniunea și să dăm puterea înapoi statelor care au format-o.”

Mediocrul funcționar devine, fără voie, un actor de prim rang într-o reprezentație macabră. „Pentru a schimba cu adevărat un om, trebuie să-I iei ce are mai de preț. Unui om bogat trebuie să-I iei averea. Unui bărbat pasionat să-i iei femeia. Tu ești un om al simțurilor, Eliott Gast. Așa că ți le eliminăm. Astfel, te putem schimba radical. Prin exemplul tău putem schimba masele.”

Pentru ca mesajul lor să aibă impact, fac din torturarea lui un spectacol urmărit de milioane de oameni cu ajutorul internetului. Oricine poate viziona direct de pe computer zbaterile acestui personaj insignifiant. E ca un show de televiziune. Primul ostatic online. I se taie limba, ca să nu mai simtă gustul. Simțul mirosului îi este anulat după ce i se umblă în nas cu o unealtă de pirogravură. I se sparg timpanele. I se rade pielea de pe palme. I se scoate un ochi. Torționarii lui sunt de o inventivitate diabolică și de o cruzime inimaginabilă.

Dar romanul lui Fitch nu e doar o colecție de relatări ale unor scene de groază. Acest scriitor deosebit de înzestrat introduce cu multă finețe pasaje pline de lirism din viața eroului său. Fără aceste secvențe, lectura cărții ar fi insuportabilă, ca și cum ai fi cufundat într-un coșmar din care nu te poți trezi, arată George Arion.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI