SUSPANS cu GEORGE ARION. Doi detectivi britanici

SUSPANS cu GEORGE ARION. Doi detectivi britanici

Printre cei mai îndrăgiți protagoniști ai unor seriale polițiste pentru televiziune din ultimii ani se află, cu siguranță, Barnaby și Morse. Primul apare în Crimele din Midsomer, cel de al doilea în Inspectorul Morse. Doi anchetatori britanici care au în comun doar profesionalismul de care dau dovadă în descâlcirea unor cazuri dificile și dorința de a face dreptate. Altminteri, între ei sunt deosebiri ca de la cer la pământ.

Detectiv inspector-șef Tom Barnaby își poartă pașii prin satele care compun imaginara comună Midsomer. Așezări rurale dintro lume civilizată, unde, în fiecare casă, lumina electrică e ceva obișnuit și nu se întrerupe când plouă ceva mai vijelios, există televizoare color, DVD-uri, telefon, cuptoare cu microunde, mașini de spălat, apă curentă, racordare la gaze și la canalizare. Drumurile sunt asfaltate, în curți gazonul e tuns cu migală. În fiecare localitate care aparține de Midsomer descoperi, cu o uimire tipic răsăriteană, biblioteci, teatre, librării garnisite cu ultimele noutăți editoriale, magazine de mobilă, antichități și bijuterii, galerii de artă. Unii localnici au mașini luxoase, numai cine nu vrea nu posedă telefon mobil. Autobuzele circulă după un orar riguros, însă poți să apelezi și la taxiuri, iar muncile agricole se execută cu utilaje moderne și bine întreținute.

Periodic, aici se desfășoară concursuri hipice, scriitori importanți vin să ofere autografe unor cititori care le cunosc bine opera, regizori se arată dispuși să monteze piese, punând în valoare talentele locale, nu lipsesc fanfarele și ansamblurile corale. Midsomer e o ambianță în care oricând ai vrea să te muți. Fiindcă ea e fictivă numai ca nume.

Din păcate, din când în când, aici se mai comit și crime. Iar cel chemat să le spulbere enigma e Barnaby. Un bărbat până în 50 de ani, familist convins, deși uneori mai întârzie la masă, acaparat de treburi, fiind certat cu tandrețe de către soția lui, Joyce, și de către fiica lor, Cully. Are, poate, un orizont cam limitat, dar participă nu numai la slujba de duminică, ci și la reprezentațiile de teatru unde e invitat, la petrecerile în aer liber organizate pe vreun tăpșan, sau la concursurile de dans. Își schimbă cam des partenerii care îl însoțesc în cercetările sale – dacă am numărat bine, în episoadele pe care le-am văzut a avut trei detectivi-sergenți: Troy, Scott, Jones. Pe fiecare îi tratează cordial, chiar dacă mai conduc imprudent mașina, periclitându-i viața, sau emit, uneori, supoziții aiuritoare. O altă simpatică figură alături de el – patologul George Bullard, prompt și eficient. Câtă vreme a apărut pe micul ecran, Barnaby a fost o prezență agreabilă, pe care o așteptai cu nerăbdare. Un bonom de la țară, îmbrăcat în haine care parcă îl stingheresc în mișcări, meticulos, fără mari pretenții de la viață, fără să devină anxios din cauză că, într-un colț de lume mirific, se pot petrece și fapte cumplite.

Inspectorul Morse e opusul lui în vestimentație, în comportament, în modul în care vorbește. E un rafinat degustător de operă – recunoaște, fără greș, interpreții unor arii. Recită versuri, e pasionat de artele plastice și dezleagă cuvinte încrucișate. Posedă un Jaguar pe care îl îngrijește cu dragoste, suferind amarnic dacă e cumva zgâriat. E extrem de inteligent și face paradă de mintea sa strălucită. Vânează cu voluptate greșelile de gramatică ale interlocutorilor săi. E și un celibatar înrăit, dar, deși are un număr de ani, asaltează femeile ca și în junețe. În general, vorbește răstit și cu subalternii, și cu mai marii lui, și cu cei cu care deabia a făcut cunoștință. Multe dintre necazuri de aici i se trag. Dar el gândește mai rapid decât toți ceilalți, face conexiuni la care nu te aștepți, descoperă tâlcul unor fapte ca nimeni altul, și așteaptă de la ceilalți să se ridice la nivelul lui. Poate că îl enervează și prenumele pe care i l-au pus părinții – Endeavour – tatăl său fiind un fan al lui James Cook, strălucitul navigator care avea o navă botezată la fel. Bea în special bere - și nu bea puțin! - și fiind cam meschin, profită de alții pentru a-i plăti consumația. Băutul fără măsură e unul dintre modurile sale de a uita de singurătatea în care trăiește și îl ajută să-și elaboreze o filosofie proprie pentru a suporta existența. Spre deosebire de Barnaby, pe el îl oripilează crimele comise întrun spațiu unde ar trebui să domnească armonia. Oxford e unul dintre locurile în care le accepți cu greu, printre universitari și studenți. Dar, cu toate cusururile lui, care ni-l apropie ca om, impetuosul, mizantropul și irascibilul inspector este desăvârșit ca anchetator. Din pricina asta, i se iartă toate păcatele...

 

Ne puteți urmări și pe Google News