La întrebarea mea „Ce propune romanul polițist omului contemporan?”, iată ce mi-a răspuns: „Propune o poveste – elementul care pare a se fi estompat în bună parte din ficțiunea literară actuală. Și un sentiment al imediatului.”

Însuși Lawrence Block este un scriitor care știe să ne capteze atenția cu istorii ingenioase și palpitante. Matthew Scudder, eroul unora dintre romanele sale, are o biografie ieșită din comun (fost polițist, devenit un detectiv amator fără patalama, și cu un comportament special). În urma unei întâmplări nefericite a împușcat un copil. Accidentul i-a răvășit existența. A început să bea pentru a-l uita. Dar coborârea în mrejele alcoolului i-a potențat angoasele. Ca să scape de năravul care-l face săși piardă mințile, frecventează cercurile Alcoolicilor Anonimi. Numai luptând împotriva viciului poate să-și ducă la bun sfârșit anchetele care i se încredințează.

Până acum, cititorul român l-a văzut cum acționează parcurgând romanele „Când sfânta crâșmă se închide” și „Opt milioane de feluri de-a muri”. Acum are prilejul de a-i urmări isprăvile în „Dans la abator” (câștigător al „Edgar Award”). E, ca întotdeauna onest și însetat de dreptate, incapabil să accepte strâmbătățile dintr-o lume bântuită de multe orori, oricât încearcă unii să-i cumpere tăcerea. Printre ele – odiosul flagel întreținut de cei din industria sexului.

De data asta, Matthew Scudder nu rămâne doar un anchetator abil și intransigent. El își asumă și rolul de judecător al unor fapte cumplite, și pe acela de călău, convins fiind că justiția i-ar putea face scăpați pe odioșii ucigași pe care i-a demascat. Procedează așa deoarece a ajuns la capătul răbdării, n-ar suporta să-i mai vadă liberi, continuându-și nestingheriți afacerile criminale. Dans la abator” este o carte dură, șocantă, cu un personaj fascinant, ale cărui reacții sunt imprevizibile.

Te-ar putea interesa și: