Rusia. Oleg Deripaska, un oligarh din Rusia și apropiat de Vladimir Putin, a dezvăluit sursa sutelor de miliarde de dolari destinate războiului din Ucraina. Acești bani au fost una dintre principalele surse de finanțare, mai ales după ce Occidentul a impus sancțiuni severe țării.
Conform unei evaluări a Departamentului de Apărare al SUA publicată în februarie 2024, Moscova a investit 211 miliarde de dolari în decursul a doi ani de conflict.
De unde provin miliardele cheltuite de Rusia în războiul din Ucraina
Oleg Deripaska afirmă că miliardele alocate războiului provin din comerțul cu țările asiatice.
Conform acestuia, schimburile comerciale cu Asia au fost esențiale pentru menținerea stabilității economice a Rusiei în fața sancțiunilor impuse de Occident.
Oleg Deripaska a declarat că abilitatea constantă a Moscovei de a exporta mărfuri către țări care își urmăresc propriile interese, în principal India și China, a fost cu siguranță un salvator pentru comerțul rusesc.
„Principala problemă pentru comerț este să ai un omolog, nu?” a spus el.
De la începutul anului 2022, comerțul făcut de Rusia cu Occidentul a fost practic suspendat, în urma impunerii de sancțiuni de către națiunile din Grupul celor Șapte și aliații lor, precum Australia, Coreea de Sud și Singapore.
India, creștere fără precedent a importurilor rusești
În contrast, India, care nu a condamnat oficial invazia, a văzut o expansiune fără precedent a importurilor de mărfuri rusești după începutul conflictului.
În perioada de 12 luni până în martie 2023, India a importat mărfuri rusești în valoare de 46,2 miliarde de dolari, înregistrând o creștere de 368% față de anul anterior, conform datelor furnizate de guvernul indian.
După începutul războiului, comerțul Rusiei cu China și țările din Asia de Sud-Est a înregistrat o creștere semnificativă.
Exporturile Chinei către Rusia au crescut cu 50% între ianuarie și noiembrie 2023, în timp ce importurile din Rusia au urcat cu 12% în aceeași perioadă, conform datelor guvernamentale chineze.
În același timp, comerțul bilateral între Rusia și Indonezia, cea mai mare economie din ASEAN, a avansat cu 45% în 2022, ajungând aproape la 4,8 miliarde de dolari, conform Ministerului rus de Externe.
Comerțul dintre China și Rusia, crucial la începutul războiului
Deripaska, care a fost și el vizat de sancțiuni occidentale, atribuie consolidarea relațiilor comerciale și ceea ce el descrie ca fiind rezistența sectorului privat rus pentru menținerea economiei interne pe linia de plutire.
„M-am gândit că va avea loc un colaps [economic] mai mare. La începutul războiului, [comerțul cu China] era crucial. Acum, fiecare țară face doar ceea ce consideră că este bine pentru ei”, a adăugat Deripaska.
Comentariile lui Deripaska, considerat de multe guverne occidentale unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai lui Putin, vin după întâlnirea dintre președintele rus și prim-ministrul indian Narendra Modi de luna trecută.
În cadrul acestei întâlniri, s-a convenit să se crească comerțul bilateral cu 50%, ajungând la 100 de miliarde de dolari până în 2030.
Aceasta a fost o reacție la decizia Chinei de a suspenda anumite operațiuni cu băncile rusești sancționate de Occident în iunie, ceea ce a afectat negativ perspectivele comerciale ale Moscovei, potrivit Nikkei Asia.