Surse ucrainene susțin că Evgheni Prigojin, supranumit și „bucătarul lui Putin”, își consolidează poziția în Federația Rusă. Potrivit acestora, fondatorul Wagner Group caută vinovați pentru înfrângerile suferite de ruși pe câmpul de luptă din Ucraina, iar primul vizat este chiar ministrul rus al Apărării.
Evgheni Prigojin, fondator al companiei militare private Wagner Group, își consolidează poziția în Federația Rusă, potrivit Forțelor pentru Operațiuni Speciale ucrainene. Acum, acesta ar intenționa să-l pedepsească pe Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, pentru înfrângerile suferite pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit Pravda.ua, care citează Centrul Național de Rezistență, un site creat de Forțele pentru Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene.
„Informațiile disponibile spun că în rândul conducerii militare de vârf a Federației Ruse cresc contradicțiile. Prigojin dă vina pentru eșecuri pe Șoigu și Valeri Gherasimov - șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei - , iar aceștia, la rândul lor, dau vina pe Putin. În același timp, liderul cecen Ramzan Kadîrov și comandanții săi își formează trupele în teritoriile ocupate temporar, câștigând din ce în ce mai multă putere”, potrivit sursei citate.
Potrivit informațiilor publicate de Centrul Național de Rezistență, a avut loc o întâlnire neoficială între Prigojin și Anton Vaino, șeful administrației președintelui Federației Ruse, unde au fost discutate eșecurile rușilor din Ucraina.
Prigojin creează o armată cu drepturi depline
„Prigojin continuă să insiste că Șoigu trebuie să fie tras la răspundere. Dar, în timpul conversației, participanții și-au exprimat opiniile și cu privire la influența negativă a lui Putin asupra cursului războiului, deoarece președintele Federației Ruse poate schimba personal planurile armatei și poate interveni la nivelul tactic al planificării”, arată Centrul Național de Rezistență.
Potrivit sursei citate, Rusia pierde rapid efectivele militare ale trupelor regulate, iar kadîroviții câștigă din ce în ce mai multă putere. În plus, dimensiunea companiei militare private Wagner Group, care este formată inclusiv din pușcăriași, se mărește rapid.
Dacă în urmă cu câțiva ani Wagner Group acționa exclusiv ca o companie privată care furniza servicii, acum Prigojin creează o armată cu drepturi depline, pe care o gestionează el însuși, afirmă site-ul ucrainean. În același timp, în teritoriile ocupate temporar din sudul Ucrainei, majoritatea trupelor sunt alcătuite din recruți.
Centrul Național de Rezistență consideră că „degradarea elitelor politice rusești duce la revenirea tradițiilor feudale în administrația de stat rusă”, adăugând că statul își pierde monopolul asupra utilizării forței.
„În Federația Rusă se apropie un moment în care actorii politici individuali își consolidează propriile poziții. Acest lucru devine posibil atunci când statul își pierde monopolul asupra utilizării forței. Dezvoltarea activă a Grupului Wagner duce la acest lucru”.