Evenimentul Zilei > Actualitate > Comisia Europeană îi cere lui Victor Ponta să restabilească puterile Curţii Constituţionale
Comisia Europeană îi cere lui Victor Ponta să restabilească puterile Curţii Constituţionale

Comisia Europeană îi cere lui Victor Ponta să restabilească puterile Curţii Constituţionale

Uniunea Europeană îl somează pe Victor Ponta să restabilească atribuţiile Curţii Constituţionale şi să numească un Avocat al Poporului care se bucură de sprijin transpartinic, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, dat publicităţii la finalul întrevederii dintre Jose Manuel Barroso şi Victor Ponta. Premierul român s-a angajat să trimită în scris aceste angajamente urgent.

UPDATE 4: Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, şi-a exprimat preocupările privind recentele evenimente politice din România în legătură cu domnia legii, independenţa justiţiei şi rolul Curţii Constituţionale, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul român Victor Ponta.

Conform unei declaraţii de presă date publicităţii după întrevedere, Barroso a subliniat că „echilibrul puterilor dintr-un sistem democratic trebuie să fie garantat”.

„Preşedintele Barroso a transmis clar că guvernul român trebuie să respecte deplina independenţă a sistemului juridic, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile sale sunt respectate, să numească un avocat al poporului care se bucură de sprijin transpartinic, să asigure o procedură nouă şi transparentă de numire a unui procuror general şi a unui procuror şef al DNA şi să facă din integritate o prioritate politică”, se mai menţionează în declaraţia citată.

În acelaşi timp, preşedintele CE a salutat asigurările primite de la premierul Ponta că măsurile care intră în atribuţiile guvernului vor fi luate imediat şi că şeful guvernului român va face toate eforturile pentru a obţine acelaşi nivel de angajament de la celelalte instituţii din România.

Potrivit declaraţiei citate, premierul Victor Ponta s-a angajat să trimită în scris aceste angajamente urgent.
UPDATE 3. Preşedintele Comisiei Europene  a venit cu o serie de întrebări cărora le voi răspunde mâine, după ce voi ajunge la Bucureşti , a precizat, Victor Ponta la finalul întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene. "Vom asigura astfel încă o dată că tot ce a fost ca bătălie politică săptămâna trecută nu afectează şi nu va afecta în niciun fel statul de drept, ordinea constituţională şi stabilitatea instituţiilor noastre la standarde europene", a declarat Victor Ponta. În ceea ce priveşte actul normativ în baza căruia va fi organizat referendumul privind demiterea preşedintelui, Victor Ponta a răspuns că Parlamentul se va reuni săptămâna viitoare pentru a pune în acord toate textele legislative conform deciziei CCR. "Ordonanţa de urgenţă nu rămâne nerezolvată, săptămâna viitoare Parlamentul se va reuni pentru a pune în acord toate textele, pentru că în acest moment este vorba de trei legi : Legea iniţiată de domnul Băsescu şi PDL prin care preşedintele nu poate fi demis decât dacă majoritatea absolută a românilor votează în acest sens, este şi al doilea text de lege aflat la Curtea Constituţională în care se vorbeşte de majoritatea celor care votează, dar cu o condiţie de cvorum şi a treia lege, care a fost şi în 2007, cuprinsă şi în ordonanţă, în care se vorbeşte de majoritatea celor care participă. În acelaşi timp însă am spus care este soluţia de a asigura atât pentru Comisia Europeană, cât şi pentru toţi cei implicaţi în procesul din România: pe 29 iulie va fi referendumul, care nu produce niciun efect juridic decât după ce a doua zi, probabil, pe 30 iulie, Curtea Constituţională îl validează şi spune dacă rezultatele sunt valide sau nu",a spus Ponta. Întrebat de jurnalişti de ce nu a susţinut o declaraţie de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Victor Ponta a declarat: "Pentru că după ce se vede cu prim-miniştrii se emite o declaraţie de presă care se discută în cadrul colegiului comisarilor şi ar fi vrut să stea mai mult de vorbă, dar trebuia să se întâlnească cu alţi opt ambasadori".
UPDATE 2. Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a apreciat, după întâlnirea cu Ponta, că urmăreşte tot ce se întâmplă la Bucureşti cu mare atenţie. El este este profund îngrijorat în legătură cu recentele evenimente politice din România cu referire la statul de drept şi independenţa justiţiei”. Van Rompuy i-a cerut premierului român să aibă un dialog costructiv cu Comisia Europeană şi să rezolve toate chestiunile puse sub semnul întrebării.
UPDATE 1. Preşedintele Comisiei Europene a declarat, înainte de întrevederea cu Victor Ponta că situaţia din România îngrijorează executivul Uniunii Europene, dar a adăugat că nu doreşte să anticipeze discuţiile pe care le va avea cu premierul Victor Ponta în cursul după-amiezii.
"Nu voi anticipa acum ce voi discuta cu premierul Victor Ponta astăzi. După cum ştiţi, atât eu, cât şi vicepreşedintele Viviane Reding ne-am exprimat îngrijorarea, dar acum vreau să îl ascult pe premierul Victor Ponta, cu care mă voi întâlni după-amiază. După cum ştiţi, evaluăm situaţia în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria, şi trebuie să facem un raport. Noi vom face o analiză obiectivă a situaţiei. Da, suntem îngrijoraţi, acest lucru îl pot confirma, dar nu pot spune mai mult înainte de întâlnirea cu premierul român”, a declarat Barroso.
În această după-masă Victor Ponta are programată o întrevedere cu Jose Manuel Barroso, dar şi cu preşedintele Consiliului European, Van Rompuy. Şeful executivului român s-a mai întâlnit, joi, cu comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, şi cu preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev.
Liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev a declarat, joi, că referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi monitorizat de către Comisia Europeană, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă.
În urma întrevederii pe care a avut-o cu Victor Ponta, liderul socialiştilor europeni a declarat că premierul a arătat un angajament clar faţă de standardele democratice.
"Cred că guvernul condus de Victor Ponta nu numai că a luat măsurile corecte, dar cred că îndreaptă răul făcut în ultimii ani”, a spus Stanişev, într-o conferinţă de presă comună cu premierul român, adăugând că CCR a decis că procedurile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu au respectat prevederile constituţionale din România.
Victor Ponta a accentuat faptul că "România nu va fi un nou caz de îngrijorare pentru partenerii europeni".
"Guvernul român este ferm angajat faţă de standardele europene, statul de drept şi procedurile constituţionale şi am venit la Bruxelles pentru a spune că România nu va fi un nou caz de îngrijorare pentru partenerii noştri europeni", a  declarat Ponta, conform Agerpres.
Premierul României a mai trecut în revistă şi principalele argumente pe care le va prezenta  oficialilor europeni cu privire la criza din România. Ponta a menţionat în primul rând, criza politică internă, ca rezultat al eşecului coabitării cu preşedintele Băsescu.
"’Traian Băsescu a condus ţara în ultimii 8 ani, a pierdut sprijinul poporului, al parlamentului – când a fost schimbat guvernul – şi susţinerea guvernului. La alegerile din 10 iunie oamenii au votat masiv pentru noua alianţă. Am încercat şi am făcut tot posibilul să coabitez. Din păcate, agenda puternică a schimbării a noii majorităţi a promis oamenilor stabilitate financiară, respectarea obligaţiilor cu FMI şi CE, dar şi unele măsuri economice şi sociale pentru a asigura creştere şi o viaţă mai bună oamenilor. Această agendă nu poate fi aplicată cu un preşedinte care a blocat legile adoptate de noua majoritate şi deciziile guvernului”,a afirmat Victor Ponta.
Premierul şi-a mai exprimat speranţa că raportul din cadrul MCV, pe care Comisia Europeană îl va prezenta la 18 iulie, nu va fi folosit în scopuri politice în campania pentru referendumul din 29 iulie, din România, precizează Agerpres. 
În privinţa aderării României la Schengen, premierul român a dat asigurări că ţara noastră este deplin pregătită să protejeze graniţele UE, reafimând că o legătură între extinderea Schengen şi alte dosare politice a fost, în mod justificat, mereu respinsă de Comisia Europeană. ”Sperăm să nu fie o decizie politică pe un domeniu care e atât de tehnic”, a mai afirmat Ponta.
Victor Ponta a fost întrebat după întâlnirea cu Serghei Stanişev de ce nu dă o nouă OUG privind referendumul. "Pentru că sunt în vacanţă şi aş comite un abuz, în vacanţă parlamentară nu am voie să emit OUG după cum ştiţi foarte bine acest lucru. E adevărat, nu-l ştie domnul preşedinte Băsescu după opt ani de mandat", a răspuns premierul.

Victor Ponta a mai fost întrebat dacă se vor "modifica" listele electorale pentru a ţine cont de datele de la statistică. Răspunsul lui Victor Ponta a fost: "Nu se poate".

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.