SURPRIZE 2017. Ce ONG a RECOMANDAT ministrul Carmen Dan să devină de utilitate publică
- Roland Căt ălin Pena
- 1 ianuarie 2018, 11:27
Deşi la nivelul guvernului se vorbeşte de peste un an de dezastrul şi jaful care se află în spatele ONG-urilor favorizate de stat, nu s-a făcut nimic pentru remedierea situaţiei
În schimb, în timp ce Societatea “Timişoara” era evacuată din sediul său de Consiliul Judeţean Timiş pe motiv că nu este utilitate publică, acest statut este acordat te miri cărei ONG, ultimul caz care ridică mari semne de întrebare fiind foarte proaspăt.
Lista organizaţiilor neguvernamentale cu statut de utilitatea publică s-a îmbogăţit cu Asociaţia Română pentru Tehnica de Securitate (ARTS), recomandată de ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan şi bătută în cuie pe listă prin semnătura de pe HG 633/2017 a prim-ministrului Mihai Tudose.
“Văzând actul Ministerului Afacerilor Interne prin care se constată îndeplinirea de către Asociația Română pentru Tehnică de Securitate a condițiilor legale pentru recunoașterea statutului de utilitate publică (…) Se recunoaște Asociația Română pentru Tehnică de Securitate, persoană juridică română de drept privat, fără scop lucrativ, cu sediul în municipiul București, Splaiul Independenței nr. 319, bloc Ob.12, etaj 1, sectorul 6, înregistrată în Registrul asociațiilor și fundațiilor cu nr. 3 din 30.01.2003, având codul fiscal nr. 15203062, ca fiind de utilitate publică”, sună sec textul Hotărârii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial.
O piaţă de un miliard de euro
Cum argumentele oficiale care recomandă ARTS pentru a beneficia de avantajele statutului de utilitate publică lipsesc cu desăvârşire, ne-am îndreptat spre siteul Asociaţiei, care şi-a etalat deja noua calitate chiar sub logo, unde am aflat că: “ARTS devine astfel unul dintre cei mai credibil parteneri ai organizaţiilor publice şi private în gestionarea oricăror aspecte legate de securitatea privată şi a riscurilor aferente. Statutul reflectă atât activitatea de 14 ani derulată de ARTS cât şi importanta pieţei de securitate privată în România, care depăşeşte o valoare de un miliard euro. ARTS a primit statul de asociație de utilitate publică în urma unei evaluări a activităţii şi a gradului de atingere a obiectivelor”. Potrivit ultimelor date disponibile, ARTS a devenit organizaţia cu numărul 140 căreia i-a fost atribuit statut de utilitate publică în urma unui proces de evaluare. Numărul 141, pe lista guvernului, este Asociaţia Ţara Secaşelor Alba-Sibiu cu sediul pe strada Principală din comuna Ciugund. Însă, mai există peste 1400 de ONG-uri care au această calitate obţinută prin legi speciale.
O recomandă şi “Alarma”
Despre ARTS am mai aflat că “este un partener de dialog al autorităţilor publice, contribuind la creşterea nivelului de securitate în România în conformitate cu motto-ul asumat la înfiinţare: Arta de a trăi în siguranță!”, reuneşte întreaga breaslă a instalatorilor şi furnizorilor de echipamente şi servicii din domeniu şi editează revista “Alarma”, care explorează “aspecte inedite ale universului sistemelor de securitate”.
Beneficiile statutului de utilitate publică
Potrivit legilor în vigoare, ARTS va beneficia, ca şi suratele sale în ale utilităţii publice, de scutirea de la plata impozitului pe profit pentru veniturile obţinute din reclamă şi publicitate; scutirea de la plata accizelor pentru orice produs importat, provenit din donaţii sau finanţat direct din împrumuturi nerambursabile; scutirea de plata taxelor speciale pentru autoturisme. De asemnea, OG 26/2000 recunoaşte dreptul organizaţiilor cu statut de utilitate publică de a li se atribui în folosinţă gratuită bunuri proprietate publică. Dreptul nepatrimonial de care se bucură o organizaţie este de a menţiona în toate documentele pe care le întocmeşte ca fiind de utilitate publică, ceea ce, după cum a arătat, ARTS deja face pe site.
Guvernul a consemnat că nu e în regulă
Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic (MCPDC) a prezentat, în 2016, în şedinţa de Guvern, situaţia statistică a asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică. “Lipsa unor criterii de obţinere a statutului uşor de operaţionalizat şi intervenţia politicului în procedură au condus la acordarea statutului de utilitate publică cu precădere în ani electorali, anii de vârf fiind 2004 (27 de organizaţii) şi 2008 (36 de organizaţii), de altfel ani electorali, momente în care au fost acordate şi sume importante din fondul de rezervă al Guvernului, fără o metodologie transparentă", se arăta în analiza ministerului. De asemenea, potrivit MCPDC, “acordarea statutului s-a realizat în ultimii ani fără monitorizarea modalităţii de conformare a asociaţiilor şi fundaţiilor cu obligaţiile minimale prevăzute de lege, din cele 133 doar 39% dintre acestea publicând rapoartele de activitate în Registrul ONG şi 51% în Monitorul Oficial”. Dintre acestea, 40 înregistrau debite la bugetul de stat, în sumă totală de peste 1.700.000 lei.
Deşi, după analiza prezentată în Guvern, MCDPC a anunţat că va revizui cadrul legalde acordare a statutului de utilitate publică, însă în practică nu s-a mai întîmplat nimic.
Pleşoianu încearcă să schimbe ceva
Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a introdus, pe 21 martie 2017, în procedură parlamentară un proiect de lege pentru modificarea legislației privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor de utilitate publică. Poiectul se află şi azi în dezbaterea comisiilor, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor.
Definirea statutului de utilitate publică şi a activităţilor eligibile
Orice asociaţie, fundaţie sau federaţie poate fi recunoscută de Guvernul României ca fiind de utilitate publică dacă îndeplineşte următoarele condiţii: a) activitatea acesteia se desfăşoară în interes general sau al unor colectivităţi, dupa caz; b) funcţionează de cel puţin trei ani şi a realizat o parte din obiectivele stabilite, făcând dovada unei activităţi neîntrerupte prin acţiuni semnificative; c) prezintă un raport de activitate din care să rezulte desfăşurarea unei activităţi anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, însoţit de situaţiile financiare anuale şi de bugetele de venituri şi cheltuieli pe ultimii trei ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoaşterea statutului de utilitate publică; d) deţine un patrimoniu, logistica, membri şi personal angajat, corespunzător îndeplinirii scopului propus; e) face dovada existenţei unor contracte de colaborare şi parteneriate cu instituţii publice sau asociaţii ori fundaţii din ţară şi din străinătate; f) face dovada obţinerii unor rezultate semnificative în ceea ce priveşte scopul propus sau prezintă scrisori de recomandare din partea unor autorităţi competente din ţară sau din străinătate, care recomandă continuarea activităţii.
Cine acordă statutul de utilitate public
Autoritatea publică responsabilă pentru acordarea statutului de utilitate publică este Guvernul Romaniei, prin Secretariatul General, care prin hotărâre de guvern acordă acest statut. Hotărârea de Guvern se acordă pe baza avizului favorabil primit din partea ministerelor de resort. În cadrul Guvernului a fost desemnat Secretariatul General ca autoritate publică responsabilă cu primirea cererilor şi comunicarea cu solicitantul.
Raportul MCDPC arată că, fiindcă sunt de utilitate publică, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă din MAI are în folosinţă gratuită 42 de spații, iar Fundația Europeană Titulescu, o clădire monument istoric în șoseaua Kiseleff.
DECLARAŢIE
„Să se facă o analiză a tuturor organizațiilor neguvernamentale declarate de utilitate publică. Să facă o analiză să vedem dacă într-adevăr toate și-au dovedit utilitatea publică. De asemenea, fiind de utilitate publică, beneficiind și de fonduri publice, trebuie să se facă o verificare riguroasă a modului cum au fost cheltuiți banii, fiind vorba și de bani publici”, Liviu Dragnea, ianuarie 2017