Prima persoană infectată vreodată cu HIV a fost un soldat înfometat din Primul Război Mondial, care a luat virusul în Camerun în timp ce vâna cimpanzei, susțin experții.
SIDA a luat mai mult de 33 de milioane de vieți, iar pentru agentul său cauzal, virusul imunodeficienței umane (HIV), a fost imposibil de găsit un vaccin până acum.
Profesorul Jacques Pepin, epidemiolog la Universitatea Sherbrooke din Canada, încearcă să descopere originea HIV de zeci de ani, încă de pe vremea când era medic de familie în Zair (astăzi Republica Democrată Congo) în anii 1980.
Studiile anterioare au găsit virusul imunodeficienței (SIV) la cimpanzei.
A trecut pentru prima dată la oameni, în sud-estul Camerunului, la începutul secolului al XX-lea.
Virusul imunodeficienței simiene poate fi fatal pentru cimpanzei și este exact la fel cu HIV, singura diferență dintre cele două este gazda pe care o preferă.
HIV este un exemplu de transmitere zoonotică, în care un agent patogen poate trece de la o specie la alta, cum ar fi Covid-19, gripa aviară și varicela.
„Originea SIDA”
În primă ediție a cărții sale „Originea SIDA”, publicată în 2011, dr. Pepin a concluzionat că HIV a infectat probabil un vânător în Camerun la începutul secolului al XX-lea, înainte de a se răspândi în Léopoldville, acum cunoscută sub numele de Kinshasa în Congo.
Acum, a fost publicată o versiune revizuită a acestei ipoteze care afirmă că „Pacientul Zero” nu era un vânător nativ, ci un soldat înfometat din Primul Război Mondial forțat să vâneze cimpanzei pentru hrană atunci când era blocat în pădurea îndepărtată Moloundou, Camerun în 1916.
Într-un interviu exclusiv pentru MailOnline, profesorul Pepin dezvăluie modul în care colonialismul, foametea și prostituția au contribuit la crearea epidemiei SIDA.
„În timpul primului război mondial, Germania a avut o serie de colonii în Africa și forțele aliate au decis să invadeze aceste colonii, dintre care una a fost Camerun”, a spus profesorul Pepin.
„Camerunul a fost invadat de soldați britanici, belgieni și francezi din cinci direcții”
Pe una dintre rutele de invazie, 1.600 de soldați s-au aventurat din Léopoldville pe râul Congo și afluentul său, râul Sanger, înainte de a ajunge pe jos la destinația finală din Camerun.
Această cale i-a dus în orașul îndepărtat de pe Moloundou, locația despre care speculau studiile anterioare că a fost locul primei infecții cu HIV.
„Soldații au petrecut trei sau patru luni în Moloundou înainte de a merge mai departe.
Când erau acolo, principala problemă nu erau gloanțele inamicului, ci foametea”, a spus profesorul Pepin.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric