Suprataxarea contractelor part-time nu afectează salariații. Plata contribuțiilor cade în sarcina angajatorilor

Suprataxarea contractelor part-time nu afectează salariații. Plata contribuțiilor cade în sarcina angajatorilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Angajatorul este cel care trebuie să plătească de la 1 august contribuții mai mari în cazul contractelor part-time, dacă angajații încasează venituri sub salariul minim pe economie. Există și categorii de angajați care sunt exceptate de la noile prevederi.

Prin ordonanța care a modificat Codul Fiscal, Guvernul a stabilit că pentru toate contractele part-time vor fi plătite contribuțiile aferente salariului minim brut pe economie, respectiv 2.550 de lei, chiar dacă angajatul încasează mai puțin bani.

Astfel, contribuția la sănătate nu va putea fi mai mică de 255 lei pe lună, iar cea pentru pensii, nu va putea fi mai puțin de 638 lei. Noile dispoziții intră în vigoare la 1 august, iar aceste contribuții cad în sarcina angajatorilor, care nu au voie să diminueze salariile oamenilor.

Responsabilitatea angajatorului

În cazul în care nu li se vor achita contribuțiile la valoarea corectă sau chiar deloc, nu salariații sunt cei care vor trebui să răspundă în fața legii, ci angajatorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În cazul în care contribuţia de asigurări sociale (CAS) calculată (...) este mai mică decât contribuţia de asigurări sociale raportată la salariul minim brut pe țară, diferenţa se suportă de către angajator/plătitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit”, se arată în textul actului normativ. Acealeași reguli se vor aplica de la 1 august și în ceea ce privește controbuția la sănătate.

Noile reguli se aplică doar în cazul angajaților care încasează venituri mai mici decât salariul minim pe economie din contractele part-time. În cazul celorlalte contracte parțiale contribuțiile se aplică procentual salariul încasat de angajat.

Excepții de la regulă

Mulți angajați care au contracte part-time se tem că își vor pierde locurile de muncă, deoarece angajatorii nu vor dispuși să plătească în plus. Există însă mai multe categorii de persoane pentru care nu se va aplica suprataxarea: elevi sau studenți; angajații care beneficiază și de pensie pentru limită de vârstă; ucenici minori (sub 18 ani); persoane cu dizabilități sau care pot lucra, potrivit legii, mai puțin de opt ore/zi; salariații care au încheiate mai multe contracte de muncă și remunerația totală depășește nivelul salariului minim brut pe țară.

Chiar dacă nu se îndrează în excepțiile menționate mai sus, angajații care au contracte part-time au aceleași drepturi ca și salariații cu normă întreagă. Nu pot fi obligați să acceptate încetarea contractului de muncă cu acordul părților și nici nu pot fi forțați să demisioneze. Dacă totuși vor fi concediați, ei se pot adresa instanței, potrivit avocatnet.ro.