Supertomograful, radar pentru cancer

Supertomograful, radar pentru cancer

Unul dintre cele mai performante tomografe din lume a fost inaugurat ieri şi în Capitală. Aparatul depistează precoce tumorile canceroase, dar şi direcţia în care se dezvoltă.

După ce luna trecută a fost dat în folosinţă la Oradea primul tomograf computerizat pe bază de pozitroni (PET-CT), cel mai bun dispozitiv din lume pentru depistarea cancerului, ieri s-a inaugurat în Bucureşti al doilea aparat de acest gen din ţară. PET-CT-ul poate depista tumorile în stadii incipiente, când celelalte metode de investigare nu pot fi folosite.

Dispozitivul mai poate fi utilizat şi pentru depistarea bolilor cardiovasculare şi a celor neurologice, de tipul epilepsiei. O investigaţie în centrul privat din Capitală ajunge la 4.500 de lei (1.200 euro), banii care trebuie plătiţi deocamdată de pacienţi. Conducerea clinicii a făcut deja demersuri la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru o posibilă decontare a serviciilor. Util şi în epilepsie, Alzheimer, boli de inimă „PET-CT foloseşte cea mai înaltă tehnică medicală în domeniul diagnosticului imagistic, care combină emisia de pozitroni cu tomografia computerizată, care există deja la noi“, explică Anca Petca, preşedintele companiei Euromedic România, unde funcţionează de ieri aparatul. Tehnica folosită îi permite PET-CT-ului să detecteze orice zonă din organism în care celulele se dezvoltă necontrolat.

Astfel, aparatul poate vedea apariţia unei tumori din stadii precoce, indiferent de localizarea ei (sân, esofag, plămâni, colon, ovare etc.). „Se pot detecta modificări morfologice cu 6-12 luni înainte ca acestea să fie observate cu ajutorul altor investigaţii“, mai spune doctorul Petca.

În comparaţie cu tomograful obişnuit, PET-CT-ul poate „vedea“ şi direcţia în care se răspândeşte tumora şi cât de agresive sunt celulele canceroase. Tomograful superperformant nu poate depista doar tumorile, ci şi bolile cardiovasculare sau afecţiuni precum Alzheimer, Parkinson sau epilepsie. „Aparatul mai poate fi folosit şi pentru a vedea răspunsul tumorii la chimioterapie“, spune Teodor Horvat, medic primar chirurgie toracică. Interzis diabeticilor şi gravidelor Pentru ca PET-CT-ul să eviden- ţieze anumite tumori, medicii folosesc un derivat de glucoză, care i se injectează intravenos pacientului cu o oră înainte de investigaţie. „Celulele canceroase consumă mult mai multă glucoză decât celelalte celule şi la aparat se observă acest lucru“, explică Teodor Horvat. Pentru a nu influenţa rezultatele, pacientul nu trebuie să facă efort fizic sau să consume alimente şi apă cu şase ore înaintea investigaţiei. Deoarece substanţa folosită este pe bază de glucoză, investigaţia cu PET-CT este interzisă persoanelor cu glicemia mai mare de 180.

Investigaţia mai este interzisă femeilor însărcinate şi pacienţilor cu insuficienţă renală severă. Rezultatele pot fi eronate la cei care urmeză şedinţe de radioterapie, avertizează specialiştii. ALTERNATIVE

Încă două aparate, la Oradea şi Bucureşti Tomograful superperformant care a început să funcţioneze ieri la clinica Euromedic din Bucureşti nu este singurul de acest gen din ţară. La Oradea, funcţ ionează un PET-CT de la sfârşitul lunii aprilie, susţin reprezentanţii companiei care s-a ocupat de aducerea lui în ţară, Pozitron Consulting. O investigaţie în centrul din Oradea costă 1.100 de euro. În Bucureşti urmează să fie inaugurat până la sfârşitul acestui an un alt PET-CT la spitalul Witting.

„Va fi primul PET-CT dintr-un spital de stat, însă tot pacienţii vor fi cei care vor acoperi costurile investigaţiei. Aparatul va fi adus cu sprijinul unei companii private“, afirmă Jeni Ştefan, managerul Spitalului Witting. Studiile arată că o ţară cu populaţia României are nevoie de 8-10 PET-CT-uri. Un astfel de tomograf este, însă, deocamdată mult prea scump pentru a fi adus şi în sistemul de stat, fără fonduri private. Dispozitivul poate ajunge la cinci milioane de euro, iar întreţinerea lui este de două ori mai costisitoare decât a unui tomograf obişnuit

Ne puteți urmări și pe Google News