Ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus, care se desfăşoară la Timişoara, le oferă vizitatorilor ocazia de a cumpăra volume excelente, la preţuri care încep de la 5 lei bucata.
Superediţie de criză a Târgului Gaudeamus la Timişoara! Aşa se vede evenimentul prin ochii celor care au păşit în interiorul cortului alb amplasat în faţa Palatului baroc din Piaţa Unirii.
Deschis de miercuri până duminică, Târgul de carte Gaudeamus iniţiat de Radiodifuziunea Română i-a surprins extrem de plăcut pe timişoreni. Cei 65 de expozanţi - adică 26 de edituri autohtone şi tot atâtea străine, plus cinci instituţii de învăţământ, cinci agenţii de difuzare de carte şi două firme multimedia - îşi vând cărţile cu preţuri începând de la 5 lei.
Târgul Gaudeamus este deschis zilnic până la ora 20,00 iar duminică până la ora 14.00. Intrarea este liberă.
„În anii trecuţi, cheltuiam sute de euro pe cărţi”
Practic, aproape că nu există stand unde să nu găseşti cărţi la superofertă: de la clasici ai literaturii universale pentru copii (Alphonse Daudet, Contesa de Segur, Hector Malot etc.) până la cărţi semnate de Mircea Eliade sau Adrian Păunescu.
Editura Semne Artemis vinde, tot cu 5 lei, cartea Zoei Ceauşescu - „237 de zile-n mormânt”. Aceeaşi editură lichidează, la târg, „cea mai utilă carte”, respectiv „Dicţionarul de simboluri”, scris de Jean Chevalier. Apărut în 1993 şi vândut de editură, până acum, cu 57 de lei, la Târgul Gaudeamus de la Timişoara acesta se vinde cu numai 30 de lei toate trei volumele.
„Este o ediţie senzaţională a târgului! Aproape că nu mi-a venit să cred: am găsit, cu doar 5 lei, seria Osho (n.r. - unul dintre liderii spirituali cu cei mai numeroşi discipoli, unul dintre cei mai prolifici, bine vânduţi şi citiţi autori din întreaga lume, care, după ce şi-a luat masterul în filosofie la Universitatea din Saugar şi timp de nouă ani a predat filosofia la Universitatea din Jabalpur, a decis, în 1996, să renunţe la postul de profesor, dedicându- şi viaţa ghidării spirituale cerute de numeroşii lui discipoli)! În anii trecuţi cheltuiam sute de euro pe cărţi, aşa că diferenţa de preţ de acum e senzaţională”, ne-a declarat Sorin M.
Foarte multe cărţi pentru copii, de la Editura Corint (colecţia Corint Junior) costă la Gaudeamus 5 sau 10 lei volumul. Edituri ca Nemira, Humanitas sau Art îşi vând tomurile la câte 10 lei fiecare.
„Am văzut cărţi al căror preţ iniţial era de 30-40 de lei fiecare şi care, acum, au pe ele bulina roşie cu preţul unitar de 10 lei”, spun, încântaţi, vizitatorii târgului.
Carte cu nostalgii
De departe, senzaţia târgului a constituit- o o carte care a trezit nostalgii. Standul Humanitas a expus la loc de maximă vizibilitate „Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi”, de Nikolai Nosov, cu ilustraţii de Aleksei Leptev. Editată iniţial în anul 1986 de Editura Raduga din Moscova şi de „Ion Creangă” din Bucureşti, aceasta beneficiază acum şi de varianta audio. Dacă volumul tipărit costă 24 de lei, varianta pe CD costă 45 de lei.
„Toată lumea se opreşte şi întreabă de carte. Semn că e cunoscută şi că oamenii au amintiri cu ea”, povesteşte reprezentanta Editurii Humanitas, care, la rându-i, „a crescut” cu această carte.
„Biblioteca vie”
Unul dintre proiectele cu adevărat ieşite din comun aduse de Gaudeamus e „Biblioteca vie”. Este vorba despre 20 de „cărţi vii”, adică tot atâţia tineri, reprezentanţi ai mai multor categorii sociale supuse, în general, părerilor-clişeu în ceea ce priveşte judecăţile de valoare, îşi oferă, prin viu grai, propria experienţă de viaţă.
Pe lista „cărţilor vii” se află un bolnav psihic, câţiva foşti deţinuţi, un comunist „adevărat” etc. Proiectul este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Tineret în Acţiune. „Cărţile vii” pot fi închiriate pentru o sesiune de lectură live.
Proiectul aparţine OPAC - Organizaţiei pentru Artă şi Cultură şi se va desfăşura până duminică, între orele 17.00 şi 21.00, în Piaţa Unirii. Potrivit organizatorilor, „lectura” durează 40 de minute.
Evenimentul, pus la cale de Organizaţia Pentru Artă şi Cultură la Timişoara, se desfăşoară pe parcursul „Lunii Cărţilor Vii”, în cadrul proiectului „Biblioteca vie”, o iniţiativă naţională a organizaţiei A.R.T. Fusion din Bucureşti.
INIŢIATIVĂ
„Coşul târgului”, pentru biblioteci din mediul rural
Câteva sute de volume s-au adunat deja în „Coşul târgului”, care reuneşte donaţiile de carte venite atât din partea expozanţilor, cât şi a vizitatorilor, cu prilejul fiecărui Târg Gaudeamus.
De data aceasta, “coşul” face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit “Cărţile se întorc acasă”. Proiectul, iniţiat şi derulat de Radio România în colaborare cu Fundaţia „Noi citim”, vizează reorientarea către bibliotecile din mediul rural a unui important fond de carte. Este vorba despre volume la care, din diverse motive, multe persoane sunt dispuse să renunţe.
Proiectul va fi derulat pe parcursul câtorva ani. Cărţile care vor fi donate cu prilejul Târgului Gaudeamus Timişoara vor avea ca destinaţie biblioteci rurale aflate în judetul Timiş şi în zonele limitrofe.